1 op 8 klanten ABN AMRO lossen vervroegd af

05 mei 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

ABN AMRO signaleert over 2013 dat 12,5% van de klanten extra afloste op de hypotheek. In 2012 was dat nog 10% van de klanten. Gemiddeld lossen klanten EUR 11.000,- extra af.

Meer klanten lossen hypotheek af

De Nederlandsche Bank (DNB) constateert dat Nederlanders in 2013 ‘uitzonderlijk veel’ spaargeld hebben opgenomen. In totaal gaat het om ongeveer €4 miljard. Het opgenomen geld werd volgens DNB voor een belangrijk deel gebruikt voor extra aflossen van de hypotheek. Volgens ABN AMRO lossen haar klanten extra af, onder andere omdat dit relatief voordelig is in vergelijking met sparen. Ook het toegenomen bewustzijn van klanten over de risico’s van een hypotheekschuld speelt een belangrijke rol bij aflossen. De verruimde schenkings- en aflossingsmogelijkheden maken aflossen aantrekkelijker. Daarnaast zijn in 2013 relatief weinig huizen verkocht, waardoor de groei van nieuwe schulden beperkt bleef.

ABN AMRO - Vervroegd aflossen

Vertekend beeld

Hoewel Nederlanders extra hypotheekschuld afbouwen, is de totale schuldenberg van Nederlandse consumenten nog steeds heel hoog. De totale schuld van alle Nederlanders is bijna driemaal zo groot als het beschikbare inkomen. Nederland heeft na Denemarken de hoogst hypotheekschuld van Europa. Dat komt deels door het feit dat er in Nederland altijd meer kon worden geleend dan de waarde van het huis. Dit in tegenstelling tot in de meeste andere Europese landen, waar huizenkopers veelal een deel eigen vermogen moeten inbrengen om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Ook de populariteit van aflossingsvrije hypotheken speelt een rol in de relatief hoge hypotheekschuld.

Stijging van vervroegd aflossen neemt af

Hoewel in 2013 de vervroegde aflossingen zijn toegenomen, neemt de stijging wel af. ABN AMRO verwacht een verdere afvlakking van de vervroegde aflossingen. Dat heeft volgens de bank te maken met het feit dat de woningmarkt weer langzaam uit een dal aan het krabbelen is. Een andere verklaring is dat veel klanten ervoor kiezen hun spaargeld liever als financiële buffer te gebruiken in plaats van voor het doen van een vervroegde aflossing.