ABN AMRO en Tata bouwen aan nieuwe schaalbare IT-structuur

03 februari 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

ABN AMRO en Tata Consultancy Services (TCS) starten een nieuw hoofdstuk in hun strategische samenwerking. TCS biedt onder meer diensten op het vlak van IT-consulting en IT vormt dan ook het onderwerp van het nieuwe hoofdstuk. TCS gaat ABN AMRO ondersteunen bij de bouw van een nieuwe en schaalbare IT-structuur, die de bank sneller en wendbaarder moeten maken in de innovatiewedloop.

In Nederland zullen de meesten de naam Tata waarschijnlijk kennen van Tata Steel in IJmuiden, het voormalige Hoogovens. Het Indiase conglomeraat is echter in tal van sectoren actief. Naast een groeiende automobieltak (Tata is onder meer eigenaar van Land Rover en Jaguar, red.) is Tata inmiddels ook geruime tijd actief in de zakelijke dienstverlening, waaronder digitale transformatie. Al 15 jaar hebben ABN AMRO en TCS op dat vlak een strategische samenwerking, eentje die een nieuwe impuls krijgt.

DevOps

Evenals andere grote banken maakt ABN AMRO werk van het samenbrengen van softwareontwikkeling (Dev) en software operations (Ops), ook wel bekend onder de afkorting DevOps. In de basis zorgt DevOps voor het samenbrengen van alle relevante teams met betrekking tot het bouwen van nieuwe software, waaronder integratie, testen, releasen en infrastructuurmanagement. Het hogere doel is om sneller te gaan werken en zodoende tot kortere releasecycli te komen, wat ook de wendbaarheid een duw in de rug geeft. Dat laatste is vooral van belang in markten die aan snelle verandering onderhevig zijn, zoals de financiële sector.

“Wij willen een toekomstbestendige bank worden zodat we met onze mensen en onze partners duurzaam waarde creëren voor onze klanten. In deze groei en transformatie werken we nauw samen met TCS die ons helpt met het verjongen van ons IT-landschap waardoor er meer synergie tussen IT en de dagelijkse operatie ontstaat”, legt Christian Bornfeld uit, Chief Innovation & Technology Officer bij ABN AMRO. “Forser investeren in personeel en innovatie zal helpen onze doelen ten aanzien van vergaande digitalisering en technologische ontwikkelingen te realiseren, opdat we innovatieve producten en oplossingen kunnen bieden, de klantervaring optimaliseren en relevante, toegesneden expertise bieden.” 

TCS bouwt voor ABN AMRO aan een schaalbare en toekomstbestendige IT-basis, door herinrichting van het bestaande data-ecosysteem, het opnieuw opzetten van kritische systemen met behulp van microservices-architectuur en API’s, het inzetten op cloud native architectuur voor nieuwe ontwikkelprocessen en het migreren van taken naar de public cloud. 

Uitdaging legacy

Het is overigens een drempel waar veel grote financiële instellingen tegenop lopen: de erfenis uit het verleden, van een lappendeken van verouderde en aan elkaar geknoopte digitale systemen. Wat dat betreft zijn er interessante parallellen te trekken met stedenbouw. Oude Europese steden hebben vaak een onlogische opbouw en wirwar van straten en steegjes, die in de loop der eeuwen steeds verder uitgedijd is. Maar een hele stad van de kaart vegen om een soort Almere neer te zetten, dat kan natuurlijk ook niet. Herinrichting is wel een optie en dat is waar TCS ABN AMRO in adviseert. 

“We zijn blij dat we onze jarenlange strategische samenwerking met ABN AMRO ten aanzien van hun digitale transformatieproces nu nog verder gaan uitbouwen. Onze diepgaande contextuele kennis van het bedrijf, immateriële activa en digitale expertise gaan we ten volle benutten in het omvormen van hun IT-landschap en de dagelijkse operatie. Het nieuwe, toekomstbestendige digitale hart van de onderneming zal de flexibiliteit vergroten, de bank in staat stellen sneller naar de markt te gaan met nieuwe producten en diensten en zal een voortreffelijke klantervaring mogelijk maken,” aldus Hemakiran Gupta, Business Unit Head, BFSI – Mainland Europe, TCS.