Rechtszaak tegen PwC valt voorlopig niet kant op van Rabobank en NN

22 januari 2020 Banken.nl 2 min. leestijd

Rabobank en Nationale-Nederlanden claimen €146 miljoen van accountants- en advieskantoor PwC. Beide financiële instellingen investeerden dat bedrag in het destijds veelbelovende Econcern, een bedrijf dat duurzame energie produceerde. In 2009 ging de onderneming failliet en zaten bank en verzekeraar met de brokken. Ze wijzen naar PwC, dat fouten maakte bij het vaststellen van de jaarrekening en stellen nooit geïnvesteerd te hebben als ze volledig overzicht hadden van de financiële situatie van Econcern. De rechter geeft Rabobank en NN echter nul op het rekest.  

Gedurende het eerste decennium van deze eeuw was Econcern een veelbelovende onderneming, met een verondersteld succesvolle toekomst voor de boeg. Het bedrijf was verspreid over meerdere landen actief in de opwekking van duurzame energie. De cijfers die het bedrijf voorspiegelde bleken veel te positief te zijn opgesteld en projecten waarin miljoenen verdwenen werden nooit gerealiseerd, zo oordeelden de auteurs van het boek ‘Windhandel’, dat zich richt op de ondergang van Econcern. De economische crisis en het feit dat de prijs van ruwe olie in minder dan een half jaar tijd kelderde van $150 per vat tot $30 per vat deden de rest. In 2009 ging het bedrijf op de fles, in het kielzog een spoor van schulden achter zich latend.

Rabobank en NN vormen samen één van de schuldeisers. Gezamenlijk investeerden zij €146 miljoen in Econcern, NN nog via Delta Lloyd, dat later opging in NN. Door het faillissement ging dat geld in rook op. Accountants van PwC bleken een kwalijke rol te hebben gespeeld in het geheel. Ze keurden jaarrekeningen goed waarvan de cijfers achteraf bepaald niet juist bleken te zijn. Het leidde zelfs tot de schorsing van twee accountants, waarvan één nog steeds voor PwC actief is als partner. PwC schikte in 2016 uiteindelijk voor €25 miljoen met de curatoren. Daar schoten Rabobank en NN weinig mee op, zij stapten naar de rechter.

Niet aannemelijk

Centraal in het betoog van Rabobank en NN staat dat zij nooit zouden hebben geïnvesteerd als ze geweten hadden dat Econcern verlies draaide in plaats van winst maakte. Dat klinkt als een valide argument, want het risico zou een stuk hoger zijn geweest. De rechter gaat hier echter niet in mee, aldus het vonnis dat eerder deze week publiek raakte. Hoewel PwC evident fouten heeft gemaakt, stelt de rechter dat Rabobank en NN niet aannemelijk hebben gemaakt dat ze anders niet zouden hebben geïnvesteerd. 

Voorlopig is daarmee de kous af en hoeft PwC niet over de brug te komen met het gestelde bedrag van €146 miljoen. Rabobank en NN hebben wel nog de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan, al hebben de twee daarover op het moment van schrijven nog geen beslissing over gepubliceerd.