Staat ontvangt €250 miljoen dividend van de Volksbank

17 december 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

De Volksbank keert €250 miljoen dividend uit aan NLFI, de enige aandeelhouder van de bank. NLFI staat voor NL Financial Investments, een stichting in 2011 speciaal opgericht voor het beheer van aandelen van de Staat in Nederlandse financiële instellingen. De kapitaaluitkering draagt volgens de bank bij aan een efficiëntere kapitaalpositie, alsmede die van het rendement op eigen vermogen.

De Volksbank bestaat als zodanig pas sinds september 2016. De ontstaansreden voor de naam ligt echter vele jaren eerder, feitelijk al in de jaren van de financiële crisis. Het toenmalige SNS-Reaal kampte als gevolg van de crisis - en van verkeerde beslissingen - met torenhoge tekorten. Tekorten waaraan het ten onder zou zijn gegaan als de Staat in 2013 niet was bijgesprongen. SNS-Reaal werd uit elkaar getrokken, waarbij het bankdeel verder ging onder de naam en de vergunning van ‘de Volksbank’. 

Het kabinet gaf destijds €3,7 miljard uit om de bank overeind te houden. De aandelen werden ondergebracht in NLFI, dat was opgericht om de aandelen op een zakelijke manier te beheren zonder het risico een politieke speelbal te worden. Toezichthouders hebben hun goedkeuring gegeven om een zogeheten superdividend uit te keren aan NLFI, ter hoogte van €250 miljoen. Een bedrag dat in essentie ten goede komt aan de belastingbetaler. 

“De kapitaaluitkering draagt bij aan een efficiëntere kapitaalpositie en heeft een positief effect op het rendement op eigen vermogen. De uitkering wordt gedaan ten laste van de agioreserve”, zo laat de bank in een verklaring optekenen. Met betrekking tot een efficiëntere kapitaalpositie zakt de bank terug van een kernkapitaalratio van meer dan 37%. Met inachtneming van de nieuwe regels onder Basel IV komt dat percentage volgend jaar uit op ongeveer 23%, aldus de bank. Dat is ruim boven de eigen doelstelling van tenminste 19% in 2020 en nog ruimer boven het vereiste. 

‘Vet op de botten’

Het hebben van voldoende kapitaalreserves wordt eufemistisch ook wel omschreven als het hebben van genoeg ‘vet op de botten’. Ofwel, het vermogen om tegenvallende economische omstandigheden te kunnen overwinnen zonder hulp van buitenaf. De Volksbank heeft meer vet dan nodig en gaat daarom over tot de uitkering van dividend. Het bedrag is wel lager dan - inmiddels vertrokken - CFO Annemiek van Melick bij de presentatie van de halfjaarcijfers noemde. Ze had het destijds over een half miljard. Ogenschijnlijk heeft de rente-situatie het bestuur toch doen besluiten om fors minder uit te keren dan aanvankelijk gepland.