Nieuw opleidingstraject om tekort aan specialisten CDD en KYC hoofd te bieden

12 november 2019 Banken.nl 3 min. leestijd

Uitkeringsinstantie UWV en financieel detacheerder FBD zijn gezamenlijk een opleidingstraject gestart om banken te voorzien van geschikt en gecertificeerd personeel voor KYC- en CDD-werkzaamheden. Zoals inmiddels bekend is hier een schrijnend tekort aan, juist op een moment dat banken deze afdelingen fors willen uitbreiden. Deelnemers uit het eerste klasje zijn inmiddels gestart bij respectievelijk ABN AMRO en Rabobank. 

De nood is momenteel hoog bij managers van compliance-afdelingen. Het is in de eerste plaats al een uitdaging om geschikt personeel te vinden voor KYC- en CDD-werkzaamheden en een minstens zo grote uitdaging is om ze vervolgens ook nog te behouden. Klantintegriteitsspecialisten zijn momenteel ‘hot property’, iets wat ze vermoedelijk zelf ook wel kunnen afleiden aan het aantal recruiters dat hen bijvoorbeeld via LinkedIn benadert. Vanwege de nijpende situatie zijn uitkeringsinstantie UWV en financieel detacheerder FBD afgelopen zomer een opleidingstraject gestart. 

Mes met vier kanten

Het mes snijdt aan twee en eigenlijk drie kanten. Banken zien de vijver met geschikt personeel groeien, FBD vindt nieuwe afzet en het UWV voorkomt dat mensen met een uitkering thuis komen te zitten. Er is zelfs nog een vierde kant, namelijk dat de maatschappij veiliger wordt als het financiële systeem beter beschermd is tegen witwassen en andere vormen van criminaliteit.  

“We zien dat er vanuit de sector een enorme vraag is naar compliance-professionals. Dit komt doordat de overheid steeds meer verantwoordelijkheid bij de banken neerlegt als het gaat om het monitoren van het bankverkeer. Daarnaast heeft de overheid het toezicht op de sector verscherpt. Ondanks de grote vraag zijn maar weinig werkzoekenden direct inzetbaar op deze functies”, vertelt Daan Hendriksen, adviseur werkgeversdiensten bij UWV. “Door samen te werken met FBD kunnen wij gemotiveerde kandidaten met de juiste competenties een opleiding bieden die volledig voldoet aan de wensen van de (groot)banken. De werkzoekenden die het traject doorlopen, zijn daardoor verzekerd van een mooie baan.” 

Goed begin

Het eerste opleidingstraject is gestart in Twente. In totaal elf deelnemers hebben hun weg gevonden naar twee grootbanken, namelijk ABN AMRO en Rabobank. Na deze succesvolle proef in het oosten des lands is inmiddels ook een groep gestart in de regio, waar een grote concentratie van banken zit. Plannen voor een dergelijk opleidingstraject voor de regio Amsterdam staan bovendien reeds in de steigers. 

“Dit is weliswaar een goed begin in het aanpakken van het tekort aan compliance medewerkers in de financiële sector”, zegt Michiel Strikker, projectleider bij FBD. “Maar we zijn er nog lang niet. Daarom blijven we zoeken naar nieuwe mogelijkheden om gaten in de financiële markt op te vullen met de juiste partners.”