NVB-directeur roept jonge bankiers op tot ‘corporate activism’

07 november 2019 Banken.nl 2 min. leestijd

"Vroeger was duurzaamheid een onderwerp voor pioniers, maar tegenwoordig is het een topprioriteit voor jullie allemaal in alle verschillende afdelingen van de banken. We hebben allemaal de mogelijkheid om echte klimaatbankiers of ‘corporate activists’ te worden."

Zo sprak Eelco Dubbeling, directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) onlangs in Amsterdam tegen honderden jonge bankiers die deelnamen aan de conferentie ‘Banking to the Future’, georganiseerd door FLAIRS. Deze organisatie helpt jonge professionals van de verschillende banken om netwerken op te zetten en met elkaar samen te werken.

Dubbeling sprak over de twee hoofdthema’s van de conferentie, duurzaamheid en digitalisering. Zo ging hij in op recent onderzoek van De Nederlandsche Bank waaruit blijkt dat Nederlanders voor de bescherming van hun financiële data meer vertrouwen hebben in banken, verzekeraars en pensioenfondsen dan in grote techbedrijven.

"De mensen lijken banken hierin te vertrouwen. We moeten dat vertrouwen koesteren en dienovereenkomstig handelen. Onze toegevoegde waarde in een wereld met open bankieren en een gegevensgestuurde economie is dat we een grotere rol kunnen spelen bij het beschermen van klantgegevens en het bevorderen van het vertrouwen in digitale economische transacties", legde Dubbeling uit.
Eelco Dubbeling, Directeur van de NVB

"We kunnen niet achterover leunen en ontspannen", voegde hij daaraan toe. "Uit verschillende onderzoeken blijkt dat jongere generaties zoals millenials geen problemen hebben om financiële zaken te regelen met technologiebedrijven. De Europese Commissie heeft de digitale economie tot prioriteit gemaakt en onderzoekt hoe toetredingsdrempels kunnen worden verlaagd. We hebben een diverse banksector nodig om relevant te blijven, we moeten onszelf voortdurend vernieuwen."

De NVB-directeur had tot slot een boodschap voor de jonge bankiers: "Jullie zijn de leiders van morgen. Wees je bewust van je rol en erken de mogelijkheid om een ​​positieve impact te hebben. Gebruik je cirkel van invloed."