Sandra Phlippen volgt Han de Jong op als hoofdeconoom bij ABN AMRO

23 oktober 2019 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO benoemt Sandra Phlippen als nieuwe hoofdeconoom van de bank. Daarmee volgt ze Han de Jong op, die maar liefst veertien jaar op die post zat. Phlippen schuift door vanuit de post Hoofd Nederland bij het economisch bureau. 

Sandra Phlippen is amper anderhalf jaar in dienst bij ABN AMRO, als Hoofd Nederland bij het economisch bureau van de bank. Phlippen kwam over van dagblad AD, waar ze chef economie was. Daarvoor was ze hoofdredacteur bij economenvakblad ESB. Het zal niemand verrassen dat Phlippen van huis uit econoom is. Ze promoveerde in 2008 aan het Tinbergen Instituut aan de Erasmus Universiteit.

Met Phlippen als hoofdeconoom hebben momenteel twee van de drie Nederlandse grootbanken een vrouw als hoofdeconoom. Voor ING is dat sinds enige tijd Marieke Blom. Phlippen kijkt vanzelfsprekend uit naar haar nieuwe job, al zal natuurlijk het nodige overeenkomen met haar huidige post. “Het is een enorme eer om Han op te volgen als Chief Economist. Ik kijk er naar uit om samen met het team de functie van economische denktank voor de bank en de maatschappij verder vorm te geven”, aldus Phlippen.

Natuurlijke opvolger

Volgens de bank zit Phlippen vol innovatieve ideeën en beschikt ze over het vermogen om complexe economische vraagstukken naar de dagelijkse praktijk te vertalen. Gekoppeld aan haar leiderschapskwaliteiten is er volgens kopstukken niemand meer geschikt om Han de Jong op te volgen.

Over De Jong gesproken, ze gaan hem missen bij ABN AMRO. Rintse Zijlstra, bij ABN AMRO verantwoordelijk voor Strategie en het Economisch Bureau: “Han heeft jarenlang leiding gegeven aan het Economisch Bureau en samen met de collega’s de economische visie van de bank bepaald. Hij heeft een enorme staat van dienst en geniet veel respect in de markt, We zijn hem dankbaar voor zijn bijdrage aan de bank.”