Mastercard, Visa en PayPal stoppen met cryptoproject Facebook

16 oktober 2019 Banken.nl 1 min. leestijd
Profielen

Geen beste week voor Facebook en haar cryptomunt Libra, waar de laatste veel over te doen is geweest. In enkele dagen tijd hebben grote namen als Mastercard, Visa en PayPal zich afgekeerd van het project. Libra ligt onder het vergrootglas van zowel politici als toezichthouders, waardoor veel bedrijven een samenwerking niet meer zien zitten.

Het was PayPal dat eind vorige week de knuppel in het hoenderhok gooide door het vertrouwen op te zeggen. Dat was het startsein voor een kettingreactie. Inmiddels hebben ook giganten Mastercard en Visa aangegeven de stekker uit het Libra-project van Facebook te trekken. EBay, Stripe en Mercado Pago zijn gevolgd. Daarmee verdwijnt een aanzienlijk deel van het fundament dat Libra ondersteunt. 

Facebook en Libra zijn niet zonder controverse. Het social medium staat er de laatste jaren niet al te best op vanwege verschillende privacyschandalen die naar buiten zijn gekomen. De vraag die bij veel hoogwaardigheidsbekleders opdoemt is of Facebook nu wel de aangewezen partij is om de spil van een nieuw financieel systeem te worden. Volgende week wordt Mark Zuckerberg aan de tand gevoeld in het Amerikaanse parlement, hoewel vorig jaar al eens duidelijk werd dat de gemiddelde politicus inhoudelijk geen partij is voor Zuckerberg. 

Betrouwbaarheid valt weg

Grote namen uit de financiële sector zorgden in de afgelopen maanden voor een beter imago, vooral op het gebied van betrouwbaarheid. Nu die namen wegvallen, loopt het vertrouwen in Facebook forse nieuwe deuken op. Hoewel de Mastercards en Visa’s van deze wereld voorlopig afscheid nemen van het project houden ze wel een slag om de arm. Ze geven aan het project met interesse te blijven volgen en sluiten hernieuwde samenwerking in de toekomst niet uit. Facebook heeft te kennen gegeven door te gaan met het project. Bedrijven als Uber, Spotify en Lyft blijven voorlopig wel achter Libra staan, alsmede een selectie private equity-partijen.