Vijf mogelijke opvolgers van Kees van Dijkhuizen bij ABN AMRO

07 oktober 2019 Banken.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Wie wordt volgend jaar de opvolger van Kees van Dijkhuizen als topman of topvrouw bij ABN AMRO? Het antwoord zal nog even op zich laten wachten, maar dagblad De Telegraaf stelt een handvol kanshebbers op. Zij hebben een opvallende eigenschap gemeen, namelijk dat ze allen van buiten de bank komen. Volgens de krant is de kans klein op doorgroeiers van binnen de eigen organisatie.

Een uitstekende bankier en prima bestuurder met een maatschappelijke antenne, zo bestempelde toenmalig minister Dijsselbloem Kees van Dijkhuizen bij zijn voordracht. Van Dijkhuizen is bezig met zijn eerste bestuurstermijn bij ABN AMRO en het is ook meteen zijn laatste. In juni kondigde hij aan volgend jaar te zullen stoppen als ‘primus inter pares’. Wie wordt zijn opvolger? Die vraag houdt menig volger van de financiële sector bezig. Zakenkrant FD maakte al eens een overzicht. Dagblad De Telegraaf komt met een eigen overzicht. Opmerkelijk is dat slechts één naam overeenkomt. 

De eerste persoon in het lijstje is Feike Sijbesma. Sijbesma werkt al zijn hele carrière voor chemieconcern DSM, dan wel het bedrijf dat in 1998 door DSM overgenomen werd. Aan bestuurlijke ervaring kan het Sijbesma onmogelijk ontbreken, sinds 2007 al is hij CEO van DSM. Extra pluspunt voor Sijbesma is zijn rol als aanjager van duurzaam denken, hij ontving hiervoor zelfs een zogeheten Duurzaam Lintje. Voor een bank die stappen wil zetten op het vlak van duurzaamheid is Sijbesma een uitstekend uithangbord. Er is een kleine ‘maar’, namelijk het feit dat Sijbesma lid is van de raad van toezicht bij DNB. Mocht hij CEO worden bij ABN AMRO zal hij die zetel ongetwijfeld moeten opgeven. 

De tweede is Karl Guha, huidig topman van vermogensbeheerder Van Lanschot. Guha is de enige naam die ook voorkwam op het lijstje kanshebbers dat het FD opstelde. Wat Guha voorheeft is dat hij twintig jaar actief is geweest voor ABN AMRO. Een eventueel CEO-schap zal voor hem wellicht voelen als thuiskomen. Zijn salaris zal echter een mogelijk struikelblok vormen. Hij verdient ruim de helft meer dan Van Dijkhuizen, terwijl Van Lanschot een veel kleinere bank is. Vorig jaar kwam Van Lanschot nog negatief in het nieuws vanwege stevige salarisverhogingen voor de top. Het is de vraag of minister Wopke Hoekstra het risico wil lopen dat er opnieuw gedoe komt, maar dan rond de bank die nog steeds voor de meerderheid in staatshanden is.  

Steven van Rijswijk is de derde naam in het overzicht. Hij werkt al sinds 1995 voor ING en is momenteel risicodirecteur bij de oranje bank. Hij wordt daar gezien als één van de kroonprinsen voor de toekomst, wanneer Ralph Hamers ooit het stokje uit handen geeft. Met 49 jaar is hij bovendien de jongste van het rijtje kanshebbers. 

De eerste en enige vrouw in het overzicht is Karien van Gennip. Van Gennip werkt momenteel eveneens voor ING, als Director of Private Banking & Investment. Ze heeft enkele unieke eigenschappen die de rest niet heeft. Natuurlijk heeft ze bancaire ervaring, maar ze is ook nog eens vrouw. Het zou een primeur zijn wanneer ABN AMRO, ING of Rabobank een vrouw aan het roer krijgt en goed voor de publiciteit, al zou het vrouw-zijn alleen nooit doorslaggevend mogen zijn. Van Gennip heeft echter ook een geschiedenis in de politiek. Vanuit het CDA was zij staatssecretaris van Economische Zaken in de kabinetten Balkenende III en IV. En van welke partij is huidig minister van Financiën Hoekstra ook alweer? Inderdaad. Dat kan zowel een voordeel zijn in de zin van korte lijntjes of wellicht iets met een gunfactor, aan de andere kant kunnen critici het ook uitleggen als vriendjespolitiek. 

Ten slotte is daar Jeroen Dijsselbloem. Dijsselbloem is de voorganger van de huidige minister van Financiën en heeft van alle vijf de kanshebbers wellicht het grootste internationale netwerk. Naast minister was hij ook voorzitter van de Eurogroep en hij heeft ongetwijfeld de nummers van Europese topbestuurders en -politici in zijn telefoon staan. Dijsselbloem is meermaals kritisch geweest op het beloningsbeleid van banken. Men mag dus verwachten dat hij niet het onderste uit de kan zal eisen wat dat betreft, wil hij geloofwaardig blijven. Ten opzichte van de andere kanshebbers heeft hij echter wel de minste bancaire ervaring. Dijsselbloem is afgestudeerd landbouweconoom.