Veel belangstelling voor eerste green bond de Volksbank

12 september 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De Volksbank heeft met succes de eerste green bond uitgegeven. Deze obligatie heeft een omvang van €500 miljoen. Beleggers hadden daarentegen ingetekend voor een bedrag van €1,7 miljard. Voor de Volksbank draagt de uitgifte van een green bond bij aan het behalen van de doelstellingen voor een volledig klimaatneutrale balans in 2030. 

Groene obligaties winnen gestaag aan populariteit. Instellingen die zulke obligaties uitgeven kunnen richting hun klanten aantonen dat ze duurzaamheid serieus nemen. Tegelijk willen steeds meer beleggers duurzaam beleggen, zowel vanuit een innerlijke motivatie als de verwachting dat duurzame beleggingen in de toekomst steeds beter gaan renderen.

De Volksbank gaf eerder deze week voor het eerst een groene obligatie uit, met een omvang van €500 miljoen. Er was door beleggers echter ingetekend voor een bedrag van €1,7 miljard. De groene obligatie past volgens de bank bij de doelstellingen voor een volledig klimaatneutrale balans in 2030, iets dat ASN Bank als onderdeel van de Volksbank recent al bereikte

“We willen een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. Vanuit onze kernactiviteiten hypotheken, sparen en betalen kunnen we een aanzienlijke positieve invloed hebben op de duurzaamheid in onze keten en de financiële weerbaarheid van klanten”, aldus de bank in een verklaring. “Onze ambitie hebben we meetbaar gemaakt door middel van doelstellingen voor een klimaatneutrale balans van 45% in 2020, en 100% in 2030, en een doelstelling op het gebied van financiële weerbaarheid.”

Green Bond Framework

De obligatie is uitgegeven onder het zogeheten Green Bond Framework van de Volksbank. De bank geeft aan dat dit raamwerk is opgesteld overeenkomstig de ICMA Green Bond Principles, in essentie een keurmerk voor groene obligaties.