ABN AMRO adviseert Nederlandse handelsonderneming bij Duitse expansie

03 september 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Bankiers van de afdeling Corporate Finance van ABN AMRO hebben een grote overnamedeal begeleid van Van Leeuwen Buizen, een Nederlandse distributeur van stalen buizen en buistoepassingen. Van Leeuwen neemt de grotere Duitse branchegenoot Benteler Distribution over. Het overnamebedrag wordt geschat op meer dan €100 miljoen.

De Van Leeuwen Buizen Groep is een internationale actieve handelsonderneming op het gebied van stalen buizen en buistoepassingen. Met ruim 40 vestigingen in 22 landen is het beslist geen kleine speler. Het familiebedrijf levert producten en diensten aan allerhande industriële sectoren. Dat doet het met succes, getuige het bijna honderdjarig bestaan. De groeistrategie van Van Leeuwen leunt zowel op organische groei als het doen van overnames. Recent nam Van Leeuwen de Duitse branchegenoot Benteler Distribution over. ABN AMRO werd ingeschakeld voor het overnameadvies. 

In totaal begeleidde een team van acht bankiers van ABN AMRO de transactie. De overname springt in het oog in die zin dat de overnameprooi groter is dan de kopende partij. Van Leeuwen huisvest zo’n 1.100 werknemers, de Duitsers zo’n 1.600. Hoewel een overnamebedrag niet formeel genoemd is, gaan kenners uit van meer dan €100 miljoen. Gedegen advies is bij een overname van dergelijke omvang uiteraard van eminent belang. 

Van Leeuwen is verheugd met de overname, mede door ABN AMRO mogelijk gemaakt. “De toevoeging van Benteler Distribution aan het netwerk van Van Leeuwen is een perfect voorbeeld van het realiseren van ‘more than tubes’. We kijken ernaar uit om onze nieuwe collega's te verwelkomen in de Van Leeuwen-familie. Hun expertise, marktkennis en inzet zijn van grote waarde voor ons. Samen zullen we verder investeren in de ontwikkeling van systemen, oplossingen en infrastructuur, waarmee we onze klanten een nog breder assortiment buisproducten en diensten kunnen bieden. Deze overname is een historische stap in de 95-jarige geschiedenis van Van Leeuwen en onderstreept onze ambitie om een toonaangevend bedrijf in onze branche te blijven.”

Het team van ABN AMRO dat de transactie begeleidde stond onder leiding van Rutger van Nouhuijs en Joost Gunning, ondersteund door Ronald Quik, John Heijning, Geert van Roon, Peter Boersma, Max Kruitwagen en Michiel Elfring.

Lees ook:
ABN AMRO breidt via partnership zakelijke dienstverlening voor mkb uit