ABN AMRO breidt via partnership zakelijke dienstverlening voor mkb uit

27 juni 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

ABN AMRO is een samenwerking aangegaan met advieskantoor YES Corporate Finance. Daarmee krijgen zakelijke klanten uit het midden- en kleinbedrijf nieuwe adviesdiensten beschikbaar op het gebied van fusies, overnames, financiering en bedrijfsopvolging. Voor ABN AMRO was deze groep naar eigen zeggen een blinde vlek, waar nu verandering in komt. 

In de media verschijnen regelmatig berichten over fusies en overnames. Meestal gaat het hierbij om hele grote deals, tussen nationaal en internationaal bekende partijen. Het aantal deals dat de bekende media niet haalt ligt echter een heel stuk hoger. Hooguit schrijven vakmedia hier wat over. Doorgaans gaat het hier om bedrijven uit het mkb. ABN AMRO kent duizenden ondernemers als klant, waaronder een groot deel uit dat specifieke segment. Waar grote multinationals in het geval van bijvoorbeeld corporate finance of M&A-advies door bankiers zelf worden begeleid, werden kleinere bedrijven meestal doorverwezen naar externe partijen. Een samenwerking met YES Corporate Finance verandert deze gang van zaken.

'Blinde vlek' 

YES Corporate Finance bestaat pas sinds 2016, maar timmert goed aan de weg. Het adviesbureau richt zich op onder meer groeifinanciering, fusies en overnames en bedrijfsverkoop. De focus van het bureau ligt vooral op middelgrote ondernemingen, met omzetten van ruwweg €5 miljoen tot €25 miljoen. Een segment dat Dragi Dimitrijevic, een lid van het ABN AMRO Commercial Banking managementteam, omschrijft als een ‘blinde vlek’ voor de bank. “De fusies en overnames dienstverlening van ABN AMRO richt zich vooral op het grootzakelijke segment”, aldus de bankier.

Dimitrijevic toont zich verheugd met de uitbreiding van het dienstenaanbod van ABN AMRO. “Overnames en bedrijfsopvolging zijn belangrijke punten op de agenda. Wij worden hier als huisbank regelmatig over benaderd. Ik ben blij dat wij mkb-bedrijven nu ook kunnen helpen op dit vlak en kijk uit naar de samenwerking met YES Corporate Finance.”

Middelgrote bedrijfsovernames

YES Corporate Finance is sinds de oprichting al betrokken bij een tiental deals en succesvolle financieringsaanvragen. De samenwerking met ABN AMRO zal naar verwachting tot nieuwe klandizie leiden. “Wij hebben over de afgelopen jaren een goede positie opgebouwd in het mkb-segment. Vanuit onze expertise en ons (internationale) netwerk kunnen wij heel gericht waarde toevoegen bij middelgrote bedrijfsovernames. Wij zijn erg blij met deze samenwerking en kijken er naar uit om de klanten van ABN AMRO van dienst te zijn”, aldus mede-oprichter Arjan Boonekamp. 

ABN AMRO stelt zijn klantenbestand in feite open voor YES Corporate. In ruil voor die ‘referral service’ richting YES ontvangt de bank een ‘referral fee’ in het geval van een succesvolle deal. De bedrijven hebben afgesproken om niet in detail te treden over vergoedingen en of percentages.