Knab Crowfunding richt leningaanvraagproces opnieuw in

02 augustus 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Knab Crowfunding gaat het proces van leningaanvragen vanaf oktober dit jaar anders organiseren. De bank heeft besloten om zelf geen leningaanvragen van ondernemers meer in behandeling te nemen. 

“Het proces rondom het voorbereiden en uitwerken van een leningverzoek bleek te bewerkelijk”, laat een persvoorlichter van Knab weten, die uitlegt dat de bank hierdoor niet de gewenste volumes behaalden: “Bovendien konden we onze investeerders zo geen goed gevarieerd aanbod aan leningaanvragen bieden.” Toch wijst de bank leningaanvragers in het vervolg niet de deur maar de weg: “Ondernemers met een financieringsbehoefte weten ons inmiddels goed te vinden. We willen ze dan ook blijven helpen en zullen ze voor een mogelijke crowdfundlening direct doorverwijzen naar onze partner Collin Crowdfund.” 

Knab Crowfunding richt leningaanvraagproces opnieuw in

De hierboven beschreven stap komt niet uit de lucht vallen. Financieringsplatform Knab Crowdfunding leek in juni al bezig te zijn met een reorganisatie van zijn activiteiten. Knab liet toen al weten mogelijk te stoppen met het zelf uit de markt trekken van crowdfundprojecten, aldus de website Investeerders.nl, die destijds met de bank had gesproken. Knab Crowdfunding werkt momenteel samen met Collin Crowdfund, een bekende naam uit het wereldje. Zowel Knab als Collin Crowdfund waren op zoek naar investeringsmogelijkheden voor crowdfunding. De nieuwe, eerder beschreven samenwerkingsconstructie is hiervan het resultaat.

In juni van dit jaar werd oktober genoemd als maand waarin het een en ander zou gaan veranderen. Tot die maand zou Knab Crowdfunding de huidige opzet handhaven. “We willen crowdfunding slimmer inzetten voor onze klanten als alternatief voor sparen en beleggen”, zei Anne-Ruth Groen, Manager Merk & Communicatie bij Knab. “Het zou kunnen dat we dit opvangen met leningen van partners als Collin Crowdfund, waarmee we al intensief samenwerken.” Groens suggestie is inmiddels dus verwezenlijkt. 

Hoewel Knab Crowdfunding een deel van zijn activiteiten van de hand doet, gaat het allerminst slecht met de organisatie. Zo kondigde de bancaire instelling begin dit jaar aan dat het honderd projecten had gefinancierd. In totaal is daar slechts tweeënhalf jaar tijd voor nodig geweest. De ruim 5.000 investeerders die op het crowdfundplatform van Knab actief zijn, hebben in die tijd voor bijna €20 miljoen aan leningen gefinancierd aan Nederlandse mkb-bedrijven.