Knab Crowdfunding rondt kaap van 100 gefinancierde projecten

16 januari 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Knab Crowdfunding heeft deze week het aantal van honderd gefinancierde projecten bereikt. In totaal is daar slechts twee en een half jaar tijd voor nodig geweest. De ruim 5.000 investeerders die op het crowdfundplatform van Knab actief zijn, hebben in die tijd voor bijna €20 miljoen aan leningen gefinancierd aan Nederlandse mkb-bedrijven.

Crowdfunding valt nog altijd onder de noemer alternatieve financieringsvormen. Tegelijkertijd raakt het ook steeds meer ingeburgerd om kapitaal op te halen via deze route. Ondernemers die bij de bank geen financiering krijgen weten de weg naar crowdfundplatformen inmiddels vrij aardig te vinden. Online bank Knab heeft sinds 2016 zo’n platform, naar eigen zeggen als eerste bank van Nederland. Op het platform zijn zo’n 5.000 investeerders actief, allemaal klanten van Knab.

Ontmoetingsplek voor spaarders en ondernemers

Sinds het moment van oprichting heeft Knab Crowdfunding inmiddels honderd projecten gefinancierd, met een gezamenlijke waarde van bijna €20 miljoen. Kapitaal waarmee ondernemers hun plannen hebben kunnen uitvoeren en dat er anders misschien niet was geweest. Volgens Knab snijdt het mes aan twee kanten en profiteren zowel spaarders als ondernemers van deze opzet. Spaarders hebben kans op meer rendement en ondernemers kunnen hun plannen uitvoeren.

Knab Crowdfunding rondt kaap van 100 gefinancierde projecten

“Wereldwijd kelderden de spaarrentes en tegelijkertijd werd het voor mkb’ers steeds moeilijker om een traditionele lening te krijgen via de bank. We zagen Knab Crowdfunding als de ideale oplossing voor beide problemen; de klanten van Knab krijgen mogelijk een beter rendement over hun geld in ruil voor de financiering van ondernemers”, aldus Remko Jansen, Business Partner Knab Zakelijk. Spaarders hoeven bovendien niet alles op één paard te zetten. Investeren is al mogelijk vanaf het bescheiden bedrag van €100. Het is dus prima mogelijk om over een tiental projecten te spreiden, voor wie dat zoekt.

Interessant is ook de variëteit aan ondernemingen die kapitaal willen ophalen via Knab Crowdfunding. Zo is er onder meer een fabrikant van high-end racefietsen, diverse horecazaken, een hypotheekadviseur en een sproei-installatie voor landbouwgewassen. Het gemiddelde streefbedrag is €176.925 en er is weinig tijd voor twijfel. Gemiddeld is een crowdfund binnen 53 uur volgeschreven.

Definitief rendement nog lastig te meten

Spaarders dragen op deze manier bij aan de Nederlandse economie, maar in eerste instantie gaat het velen om het behalen van een hoger rendement dan ze op hun spaarrekening krijgen. Maar waar rente op sparen gegarandeerd is, is investeren via crowdfunding dat niet. Jansen: “Crowdfunding van bedrijfsleningen is nog steeds relatief nieuw en brengt natuurlijk ook risico’s met zich mee, je kunt je inleg immers kwijtraken. Het is daardoor nog lastig om nu iets definitiefs te zeggen over de behaalde rendementen. De looptijd van de meeste leningen is immers nog niet voorbij. Op onze statistiekenpagina houden we het gemiddelde netto rendement van de totale leningportefeuille wel continu bij. Op basis daarvan lijkt het een veilige conclusie dat investeren via crowdfunding je op dit moment meer oplevert dan sparen.”