ING: Vertrouwen consument topt historisch gemiddelde

22 april 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Het consumentenvertrouwen ligt weer boven het historisch gemiddelde. In maart steeg het vertrouwen naar -5. Daarmee zijn consumenten beter gestemd dan normaal, blijkt uit berekeningen van het ING Economisch Bureau.

Vertrouwen boven historisch gemiddelde

Het consumentenvertrouwen is in maart opnieuw gestegen. De vertrouwensindex staat nu op -5, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. Het vertrouwen is daarmee gestegen tot net boven het historisch gemiddelde, blijkt uit berekeningen van het ING Economisch Bureau. Dat gemiddelde is -7. Met andere woorden: het vertrouwen is nu iets hoger dan ‘normaal’. Overigens zijn er momenteel nog wel iets meer pessimisten dan optimisten. Pas als het vertrouwen uitkomt boven de 0 kunnen we spreken van optimisme.

ING - Consumentenvertrouwen

Oordeel economie zet de toon

Het CBS meet het vertrouwen door consumenten hun oordeel te vragen over de economie en hun eigen financiën. Vooral de stemming over de economie verbeterde de laatste tijd. Door de recente berichten over het economisch herstel in binnen- en buitenland zijn consumenten daarover zelfs al een stuk positiever dan normaal. Over hun financiële situatie zijn zij nog wel negatiever dan gewoonlijk. Dat heeft onder meer te maken met de situatie op de arbeidsmarkt. De werkloosheid is nog altijd relatief hoog en dat maakt consumenten onzeker.

Consument voorlopig nog voorzichtig

Het vertrouwen is het laatste halfjaar snel gestegen. Dat is in principe goed nieuws voor de economie. Stijgt het vertrouwen dan zijn consumenten doorgaans eerder geneigd geld uit te geven. Het ING Economisch Bureau verwacht echter dat consumenten de hand voorlopig nog niet massaal naar de winkel rennen. Juist over hun eigen financiën zijn consumenten op dit moment nog niet te spreken. Pas als zij zich hierover zekerder voelen, zullen zij echt makkelijker geld gaan uitgeven.