Van Doorne organiseert inhouse evenement over alternatieve financiering

05 juni 2019 Banken.nl 3 min. leestijd

Advocatenkantoor Van Doorne organiseert morgen op het eigen kantoor aan de Jachthavenweg in Amsterdam een informatieve lunch over alternatieve financiering. Het evenement staat in het teken van de Amsterdam FinTech Week, die momenteel bezig is. Meer specifiek richt de lunch-sessie zich op ‘Security Token Offerings’, ofwel STO’s: het ophalen van kapitaal door de uitgifte van bedrijfsobligaties via blockchain. 

Bedrijven die kapitaal zoeken komen doorgaans pas uit bij AltFi als ze nul op het rekest hebben gekregen bij bijvoorbeeld een bank. Vaak via een intermediair, een platform waar vraag en aanbod elkaar kunnen ontmoeten. De markt voor alternatieve financiering is een vrij jonge markt, waar fintech-bedrijven driftig experimenten met nieuwe technologieën. Een kenmerk van een jonge markt is dat er juridisch nog veel vragen leven, simpelweg omdat alles nieuw is en de technologie normaal gesproken vooruitloopt op de wetgeving. Exact de reden dat Van Doorne een informatieve lunch organiseert over het fenomeen alternatieve financiering.

Van Doorne organiseert inhouse evenement over alternatieve financiering

Security tokens

Een belangrijk onderwerp dat Van Doorne tijdens de lunch-sessie behandelt is ‘Security Token Offering’ (STO), een manier van kapitaal vergaren via de uitgifte van zogeheten tokens, een soort bedrijfsobligaties. Van Doorne begeleidde eerder al een project van IT-dienstverlener Topicus rond de uitgifte van crypto-obligaties via een blockchain. Met dat project is effectief een startup in het leasedomein gefinancierd.

“Een Security Token Offering, kortweg STO, is een type crypto dat te vergelijken is met een aandeel of obligatie. Het geeft mogelijkheden voor de alternatieve financiering van ondernemingsactiviteiten, dankzij blockchaintechnologie", legt Jelmer Baukema uit, advocaat en expert alternatieve financiering bij Van Doorne. "Hierdoor wordt kapitaal direct opgehaald bij een investeerder, zonder tussenkomst van derde partijen. Deze nieuwe manier levert efficiëntievoordeel op. De inzet van een STO zorgt echter voor behoorlijke juridische uitdagingen. Tijdens de Amsterdam FinTech Week gaan wij bij Van Doorne in op deze uitdagingen en laten we zien hoe wij partijen helpen te voldoen aan alle voorwaarden. Dat voorkomt dat bijvoorbeeld businessmodellen achteraf herzien moeten worden of dat in strijd met de financieel rechtelijke wet- en regelgeving gehandeld wordt.”

Het event draait om een aantal prangende vragen, met betrekking tot financiering via security tokens:

  • Wat is een Security Token Offering (STO) nu eigenlijk?
  • Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen?
  • Hoe ziet een STO er in de praktijk uit?

Juist omdat het voor veel bedrijven relatief onontgonnen terrein is zullen er veel vragen leven over zaken als verantwoordelijkheid, aansprakelijkheid of supervisie. Specialisten van het Alternative Finance Team van Van Doorne gaan in op verschillende waardevolle inzichten en gaan hierover in gesprek met de aanwezigen.

Programma

Het programma van de lunch-sessie ziet er als volgt uit:

  • 11.45 – 12.00: Walk-in and lunch
  • 12.00 – 12.20: STO: All you need to know
  • 12.20 – 12.40: Use case
  • 12.40 – 13.00: Discussion on STO and it's potential
  • 13.00 – 13.30: Networking incl. coffee and tea

Meer informatie en de mogelijkheid om in te schrijven zijn te vinden op de website van Van Doorne.

NB: Dit evenement heeft inmiddels plaatsgevonden.