Weer minder mensen met betalingsachterstand hypotheek

21 mei 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Het aantal mensen dat achterloopt met hypotheekbetalingen blijft maar dalen, zo blijkt uit de Hypotheekbarometer van Stichting BKR. De daling wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door leners die hun achterstand hebben ingelost. Terwijl het BKR de daling verwelkomt, waarschuwt het ook dat het aantal achterstanden op termijn weer kan oplopen. 

Op 1 april jongstleden hadden in ons land ruim 73.000 hypotheekeigenaren een betalingsachterstand van drie maanden of meer. Een half jaar eerder – op 1 oktober 2018 – waren dit er nog bijna 80.000, en een jaar geleden zelfs nog bijna 86.000. Het aantal mensen met een betalingsachterstand neemt al af sinds 2015, maar het tempo van de daling van een half jaar geleden werd toentertijd door het BKR “opmerkelijk” genoemd. Voorlopig zet de daling echter onverminderd door.

Het tempo van de daling nam zelfs licht toe: het aantal consumenten met een betalingsachterstand daalde met ruim 8%, waar dat in het voorgaande halfjaar 7% was. Ruim 10.000 consumenten slaagden er de afgelopen zes maanden in hun achterstand weg te werken. Tegelijkertijd kwamen er aan de andere kant bijna 3.800 nieuwe consumenten met een betalingsachterstand bij.

Weer minder mensen met betalingsachterstand hypotheek 

Van een betalingsachterstand is volgens de definitie die BKR hanteert sprake zodra minimaal drie termijnen van het hypotheekcontract niet zijn betaald. Het lukt zo’n vier op de tien achterlopers om de achterstand binnen een jaar weer in te lopen. De meeste mensen die achterlopen – ruim een derde – zijn tussen de 41 en 50. “Een verklaring waarom de achterstanden in deze leeftijdsgroep hoog zijn, kan te maken hebben met het feit dat in deze leeftijdsgroep de kinderen (gaan) studeren maar ook relatief veel echtscheidingen plaatsvinden. Ook de impact van baanverlies zou een rol kunnen spelen”, stelt Peter van den Bosch, algemeen directeur van Stichting BKR. 

Studieschuld verzwijgen

De directeur is uiteraard blij met de afname van het aantal achterlopers. Toch heeft hij tegelijk een waarschuwing voor de toekomst: “Het is goed nieuws dat de achterstanden op dit moment dalen, maar er is ook reden tot zorg. Vorige week waarschuwde Vereniging Eigen Huis nog voor fraude bij nieuwe hypotheken. Nieuwe kredietnemers verzwijgen op grote schaal financiële verplichtingen die voortvloeien uit studieleningen. De hier uit voortkomende overkreditering zal uiteindelijk leiden tot hogere achterstanden en vergroting van de schuldenproblematiek.”