Aantal huiseigenaren met betaalachterstand op hypotheek blijft dalen

09 november 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Steeds minder huiseigenaren hebben een achterstand op hun hypotheek, zo heeft het Bureau Krediet Registratie (BKR) becijferd. Het BKR noemt de daling zelfs ‘opmerkelijk’. Op 1 oktober hadden bijna 80.000 hypotheeknemers een betalingsachterstand van minimaal drie maanden. Een half jaar eerder waren dat er nog zo’n 6.000 meer. Dat betekent een daling van 7%.

Aan het begin van het decennium, in 2010, lag het betreffende aantal huiseigenaren met een betalingsachterstand nog op 50.000. Volgens de definitie van het BKR is er sprake van een betalingsprobleem als de achterstand tenminste drie termijnen van het hypotheekcontract bedraagt. Dan is er ook sprake van een registratie. De financiële crisis is ongetwijfeld een belangrijke oorzaak geweest voor het oplopen van het hierboven genoemde getal tot ruim boven de 100.000. In juli 2015 was de piek met 113.000 huiseigenaren die in vieze papieren zaten.

Sinds dat hoogtepunt - of dieptepunt afhankelijk van het perspectief - is het aantal echter gestaag aan het dalen. Het ene meetmoment iets harder dan het andere, maar met een onmiskenbare trend naar beneden. BKR verwacht bovendien dat deze positieve trend blijft doorzetten.

Aantal consumtenten met betalingsachterstand op de hypotheek

Een uitgebreide verklaring voor de daling geeft BKR niet, de stichting geeft vooral een feitelijke voorstelling van de situatie. Maar het feit dat de economie goed draait en dat de werkloosheid historisch laag is draagt ongetwijfeld bij aan de daling van huiseigenaren in financiële problemen.

Nog steeds nieuwe gevallen

Peter van den Bosch, algemeen directeur van BKR: “Het gaat steeds beter met huiseigenaren en dat zie je terug in het aantal kredietnemers met betaalachterstanden op hun hypotheek. Hoewel in het algemeen steeds minder mensen met een achterstand kampen, komen er nog altijd nieuwe gevallen bij. In het afgelopen kwartaal kregen 1750 nieuwe kredietnemers te maken met een betalingsachterstand van minimaal drie maanden. In het aantal nieuwe gevallen is wel een daling te zien. Een kwartaal eerder kwamen er bijna 2100 nieuwe kredietnemers met een achterstand bij en in het tweede kwartaal van 2018 ging het om iets meer dan 2600 kredietnemers.”