Apple Pay voorlopig exclusief feestje voor klanten ING

08 mei 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Wie in Nederland Apple Pay wil gaan gebruiken zal klant moeten worden bij ING. Een informatiepagina van de Amerikaanse tech-gigant noemt enkel ING als ondersteunende bank. De oranje bank bracht vorige week al het nieuws dat het Apple Pay naar Nederland zou brengen. Voorlopig lijkt het een privilege voor klanten van ING te zijn.

Ongeveer een derde van alle Nederlandse smartphones is er eentje van Apple, waarbij jongeren de kroon spannen. Dat betekent dat de opkomst van mobiel betalen voorlopig enkel de verdienste is van mensen met een telefoon die op Android draait. ING meldde vorige week dat het Apple Pay naar Nederland brengt, iets waar veel Apple-adepts al jaren op wachten. Voorlopig lijkt het erop dat ING de enige optie is als mensen mobiel willen afrekenen met hun iPhone.

Alle bankpassen van ING?

De Amerikaanse gigant heeft een informatiepagina opgesteld in het Nederlands, waarin het Apple Pay nader toelicht. Onderaan de pagina staat vermeld dat Apple Pay te gebruiken is met bankpassen van ING, waarbij het de icoontjes weergeeft van Maestro en ING. Dat roept meteen een nieuwe vraag op, want niet alle bankpassen van ING maken gebruik van de betaaltechniek van Maestro.

Apple Pay voorlopig exclusief feestje voor klanten ING

Sinds vorig jaar is ING begonnen met het willekeurig uitgeven van betaalpassen met het ‘V Pay’ logo, dat loopt via Maestro-concurrent Visa. ING meldde destijds dat het praktisch geen verschil maakte. Het is nog even de vraag of dat met de kennis van nu ook zo is, want Apple geeft wel het icoontje van Maestro weer, maar niet die van V Pay of Visa. Interessant is dat dit op de Nederlandstalige Belgische pagina wel het geval is.

Concurrenten houden zich op de vlakte

Afgaand op de informatievoorziening van Apple krijgen gebruikers alle mogelijkheden die internationale klanten ook hebben. In de praktijk betekent betalen met een iPhone of een Apple Watch en het afrekenen van iOS-apps of aankopen doen via Safari. Afrekenen in winkels is mogelijk als consumenten het icoontje voor draadloos betalen zien, naast die van Apple Pay. Net als vorige week is nog steeds niet duidelijk wanneer Apple Pay nu effectief te gebruiken is in Nederland. Evenmin is duidelijk of en wanneer concurrenten van ING Apple Pay gaan ondersteunen.