Meerderheid ondernemers vindt dat banken niet snel genoeg innoveren

09 mei 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Meer dan de helft (63%) van de ondernemers uit het Nederlandse midden- en kleinbedrijf is ontevreden over de mate van innovatie in de bankensector. Ze vinden dat banken werken met achterhaalde technologieën en systemen. Bijna een derde (31%) denkt dat fintechs over vijf jaar de plaats van banken hebben overgenomen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van mkb-financieringsplatform October.

Stilstand is achteruitgang, zo luidt een bekend gezegde. En volgens een substantieel aantal Nederlandse ondernemers staan banken stil op technologisch gebied. Of gaan ze onvoldoende vooruit. Twee derde ziet zijn eigen zakelijke activiteiten beperkt worden door onvoldoende digitale ondersteuning vanuit de banken. Die onvrede is het sterkst bij ondernemers uit de transport- en logistieksector (84%), gevolgd door retail (78%), horeca en zakelijke dienstverlening ( allebei 76%).

“Deze cijfers maken duidelijk dat Nederlandse ondernemers vernieuwing en innovaties belangrijk vinden”, legt Luuc Mannaerts uit, CEO van October Nederland. “Innovatie beperkt zich niet langer tot de dagelijkse gang van zaken zoals het digitaliseren van bedrijfsprocessen, maar geldt ook in toenemende mate voor bedrijfsfinanciering.”

Meerderheid ondernemers vindt dat banken niet snel genoeg innoverenMet name het puntje bedrijfsfinanciering is menig ondernemer een doorn in het oog. Ze menen dat er door een gebrek aan digitalisering kostbare tijd en dus verdiensten verloren gaan. “Omdat er de afgelopen jaren weinig innovatie heeft plaatsgevonden in de kredietverlening, verliest een gemiddelde ondernemer buitensporig veel tijd aan een kredietaanvraag”, aldus Mannaerts. “Terwijl met behulp van automatisering en (digitale) tools veel tijd kan worden bespaard.”

Alternatieven

Weinig, buitensporig, onvoldoende. Het zijn stuk voor stuk kwalificaties die een bepaalde perceptie verwoorden. De realiteit is dat er wel degelijk initiatieven plaatsvinden op het gebied van digitale financiering, zij het in de ogen van veel ondernemers wellicht niet snel genoeg. Neem bijvoorbeeld New10 van ABN AMRO of de samenwerking tussen ING en Funding Options, allebei gericht op snelle kredietvoorziening aan het mkb. Aan de andere kant kan ook de opkomst van alternatieve financiering niet ontkend worden, in de vorm van crowdfunding en platformen die investeerders en ondernemers bij elkaar brengen. Die voorzien kennelijk in een behoefte. 

‘Fintech heeft de toekomst’

Ondernemers zien in fintech de toekomst van financiële dienstverlening. 63% van de ondernemers denkt dat fintechs over vijf jaar de plaats ingenomen hebben van banken. Dat kunnen partijen zijn als Spotcap, Capsearch of Qredits. Ondanks de aanwezigheid van dergelijke partijen ziet drie kwart van de ondervraagde ondernemers toch geen goed alternatief voor banken. Mogelijk zijn er nog te weinig goede aanbieders, mogelijk hebben banken hun zaakjes beter op orde dan veel ondernemers vinden.

“Dat FinTech de toekomst heeft, staat vast”, zegt Mannaert. “Tegelijkertijd zien we dat veel ondernemers nog onbekend zijn met alle mogelijkheden die alternatieve financiering(en) biedt. Door beter aan te sluiten op de wensen van de ondernemer en te zorgen voor meer inzicht in het aanbod vanuit de markt, kan deze onzekerheid worden weggenomen. Met stichting MKB-financiering hebben wij daarom onlangs de finwijzer gelanceerd, die zowel adviseurs als het mkb helpt de juiste financier te vinden.”