Wagenpark ABN AMRO wordt volledig elektrisch

01 mei 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO wil de komende jaren overschakelen op een volledig elektrische vloot aan leaseauto’s. Naar eigen zeggen is het daarmee de eerste grote bank die deze stap neemt. Per juli aanstaande kunnen medewerkers enkel nog een volledig elektrische auto leasen. Het is de bedoeling dat over vijf jaar alle leaseauto’s volledig elektrisch zijn.

De opkomst van elektrische auto’s is vooralsnog niet te stuiten. Hoewel het totale aandeel elektrische auto’s in Nederland nog gering is, vertonen de verkoopcijfers vaak ‘double digits’. Dat is ook niet heel gek, getuige de aandacht die elektrisch rijden in de media krijgt, inclusief fiscale stimulering. Daarbij heeft elektrisch rijden een duurzaam imago. Met name dat laatste is voor ABN AMRO een belangrijke reden om op termijn over te stappen op een leasevloot die volledig elektrisch is, te beginnen vanaf juli 2019.

Wagenpark ABN AMRO wordt volledig elektrisch

Het meest ideaal zou natuurlijk zijn als iedereen te voet of per fiets naar kantoor kon komen. Helaas is dat niet de praktijk. De trein is een goed en logisch alternatief, maar ook niet altijd toereikend voor elke werknemer of functie. ABN AMRO had het afgelopen jaar een leasevloot van zo’n 2.000 auto’s. Samen legden die auto’s 67.000.000 km af, wat omgerekend neerkomt op 33.500 zakelijke kilometers per auto. Het energieverbruik van deze auto’s tezamen staat gelijk aan zo’n 1.400 Nederlandse huishoudens op jaarbasis.

Duurzame alternatieven

Elektrisch rijden kan inderdaad een positieve bijdrage leveren aan een duurzamere wereld. Voorwaarde is dan wel dat de elektriciteit die nodig is voor de aandrijving duurzaam opgewekt is en niet alsnog afkomstig is uit een kolencentrale. Dat zou slechts een verplaatsing van het probleem zijn. ABN AMRO wil voor medewerkers niet alleen elektrisch leaserijden bevorderen, maar het ook aantrekkelijker maken om hun eigen auto in te ruilen voor duurzame alternatieven, bijvoorbeeld openbaar vervoer, autodeelservices of bepaalde private lease-oplossingen.

Grote uitdagingen om te overwinnen

Dat het aantal elektrische auto’s in Nederland voorlopig een druppel op een gloeiende plaat is, bewijzen cijfers van Bovag. De branchevereniging becijferde dat er eind december 8.787.283 personenauto’s in Nederland waren. Daarvan waren er 45.000 volledig elektrisch (hybrides niet meegerekend). Dat komt neer op een percentage van 0,51%. Er zijn diverse grote uitdagingen om te overwinnen, alvorens substantiële percentages van het Nederlandse wagenpark volledig elektrisch zijn. Denk bijvoorbeeld aan de winning van grondstoffen voor de batterijen, een gedegen oplaad-infrastructuur voor een paar miljoen elektrische auto’s en de geringe actieradius in combinatie met relatief lange oplaadtijden. Los daarvan, het begin moet ergens zijn.