ABN AMRO krijgt Duitse justitie op bezoek

12 april 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Duitse financiële opsporingsdienst is deze week langs geweest bij ABN AMRO in Frankfurt. Inspecteurs van de ‘Steuerfahndung’ vroegen om informatie in een onderzoek naar fraude met dividendbelasting. In de media is deze kwestie bekend geworden als ‘CumEx Files’.

In de herfst van 2018 presenteerde onderzoeksplatform Follow the Money (FTM) de resultaten van een onderzoek naar fraude met dividendbelasting. In het kort komt de fraude neer op het meerdere keren terugvorderen van dividendbelasting, terwijl die slechts één keer afgedragen is. Dit proces wordt ook wel ‘dividendstrippen’ genoemd. Het zou plaats hebben gevonden tussen ruwweg 2008 en 2016, in meerdere Europese landen. Met name de Duitse fiscus zou voor vele miljarden euro’s het schip in gegaan zijn.

ABN AMRO krijgt Duitse justitie op bezoek

ABN AMRO is één van de partijen die genoemd worden in de CumEx Files, in een breder netwerk van banken, aandelenhandelaren en (fiscaal) advocaten. Dat nieuws kwam vorig jaar al naar buiten. Naar eigen zeggen zocht de bank in 2016 en in 2017 zelf al contact met de Duitse autoriteiten hierover. Ook geeft de bank aan verschuldigde belastingen te hebben afgedragen.

Razzia

In het kader van bovenstaande heeft de Duitse financiële opsporingsdienst deze week diverse bedrijven en residenties. De Duitse zakenkrant ‘Handelsblatt’ spreekt zelfs van een ‘razzia’, een term die in Duitsland toch een wat andere lading heeft dan in Nederland. In het geval van ABN AMRO lijkt het meer om een verzoek tot informatie te gaan, meer exact over klanten van het voormalige Fortis. Een woordvoerder bevestigt het bezoek van de ‘Steuerfahndung’.

De woordvoerder van de bank benadrukt dat er binnen dit specifieke informatieverzoek geen directe verdenking is tegen ABN AMRO, dochtermaatschappijen of (voormalig) medewerkers. Daarmee is de zaak voor ABN AMRO echter nog niet gesloten, er lopen namelijk nog diverse deelonderzoeken.