ABN AMRO scheldt schuld FC Twente grotendeels kwijt

29 maart 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

ABN AMRO neemt deel aan een breder schuldsaneringsplan dat voetbalclub FC Twente er financieel weer bovenop moet helpen. Samen met de gemeente Enschede en andere schuldeisers schelden ze een deel van de schulden kwijt en wordt het restant van de schuld achtergesteld. ABN AMRO zit voor €5,5 miljoen in de club en scheldt €4,5 miljoen kwijt. 

Voetbal is en blijft onbetwist de populairste sport van het land. Het is onbetwist ook de sport waar het meeste geld in omgaat in Nederland. Waar bij sommige clubs de miljoenen maar blijven binnenstromen is er ook een lijstje clubs dat er financieel minder florissant voor staat en onder toezicht staat van de KNVB. FC Twente is één van die clubs. In 2011 werd de club nog landskampioen, daarna ging het rap bergafwaarts. FC Twente werd een kerkhof van trainers en bestuurders en raakte financieel in zwaar weer. In de zomer van 2018 stond de club maar liefst €57 miljoen in het rood, nadat het eerder al was teruggezet naar de Eerste Divisie.  

‘Technisch failliet’

FC Twente is momenteel ‘technisch failliet’, zoals de regionale krant T.C. Tubantia het omschrijft. De schulden zijn een stuk hoger dan de bezittingen, i.e. het stadion Grolsch Veste en natuurlijk de spelers. FC Twente verdient nog steeds geen geld, ook dit seizoen verwachten de Tukkers een effectief verlies van €4 miljoen. De schuldenlast is te groot om levensvatbaar te zijn en daarom heeft het collectief schuldeisers besloten de schulden voor een deel kwijt te schelden.

ABN AMRO scheldt schuld FC Twente grotendeels kwijt 

ABN AMRO is één van de schuldeisers. De bank zit voor €5,5 miljoen in de club en scheldt €4,5 miljoen kwijt. Voor zover bekend is het in Nederland niet of nauwelijks voorgekomen dat een bank schulden van een professionele voetbalclub kwijtscheldt. Wel is ABN AMRO natuurlijk jarenlang als shirtsponsor van Ajax geldschieter geweest. Ook de gemeente draagt een flinke steen bij aan het saneringsplan. Enschede scheldt €5 miljoen kwijt en zet €9 miljoen om in een achtergestelde lening, waarover geen rente en aflossing meer hoeft te worden betaald. Twee oud-commissarissen gaan akkoord met een achtergesteld lening van €5,8 miljoen. Daarbij komt nog een groep sponsors die samen €14 miljoen inbrengen.

Promotie essentieel

“Op die manier moeten we weer tot een gezonden exploitatie kunnen komen", zegt rvc-lid Koen Groenewold tegenover T.C. Tubantia. Het zou dan wel welkom zijn als de club weer promoveert naar de Eredivisie, maar kijkend naar de stand op de ranglijst komt dat wel goed. De Tukkers staan eenzaam bovenaan. Eenmaal daar kan het snel gaan. Sportief succes zal de marktwaarde van de spelers snel doen stijgen en dus ook de verhouding schulden tegenover bezit. Er kan echter ook wederom een overmoedig bestuur komen dat schulden maakt op basis van verwacht sportief succes dat uiteindelijk uitblijft.

FC Twente is zeker niet de eerste club die op het randje van de afgrond balanceert. RBC Roosendaal, SC Veendam, HFC Haarlem, AGOVV gingen eerder al op de fles. Clubs als NAC Breda, Fortuna Sittard, RKC Waalwijk, Feyenoord, MVV Maastricht zijn enkele voorbeelden van clubs die niet ten onder zijn gegaan, maar wel zwaar in de problemen zaten of zitten.

Lees ook:
Turkse staatsbank herstructureert schulden nationale voetbalclubs