ING: Bakker, slager en groenteboer op hun retour

14 april 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Het aantal bakkers, slagers en groentewinkels is de afgelopen jaren gedaald, blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau. Dat komt mede door de concurrentie van supermarktketens.

Grootste daling onder groentewinkels

De bakker op de hoek, de buurtslager en de groenteboer verdwijnen op steeds meer plekken uit het straatbeeld. Sinds 2008 is het aantal vestigingen van deze specialisten gedaald. De daling was het sterkst onder groentewinkels, het aantal groentezaken daalde in 5 jaar van bijna 1.495 naar 1.275 (-15%). Ook het aantal slagerijen (-10%) en brood- en banketbakkers (-7%) laat een daling zien.

ING - Groenteboer op zijn retour

Meer concurrentie van supermarkten

Bakkers, slagers en groenteboeren kregen de laatste jaren steeds meer concurrentie van supermarkten. Die hebben hun assortiment verder uitgebreid en dat vindt een deel van de consumenten wel zo gemakkelijk als zij de boodschappen doen. Daar komt bij dat supermarkten vaak goedkoper zijn. Dat komt onder andere doordat zij hun producten op grotere schaal kunnen inkopen tegen lagere prijzen.

Niet alle speciaalzaken op hun retour

Het totaal aantal speciaalzaken dat eten, drinken of tabak verkoopt, is de afgelopen jaren licht gedaald. Toch zijn niet alle speciaalzaken op hun retour. Het aantal viswinkels nam tussen 2008 en 2013 bijvoorbeeld met bijna een kwart (23%) toe. Kennelijk is er wel behoefte aan winkels die gespecialiseerd zijn in een bepaald product en meer te bieden hebben dan de supermarkt.