Focus op duurzame transitie binnen de financiële sector

06 maart 2019 Banken.nl 3 min. leestijd

“De kern van Finance in Transitie is het omzetten van het bancaire businessmodel naar een sustainable model. De bank die dat het beste kan, is winnaar in 2030.” Erik Bosmans, group-treasurer van ABN AMRO nam deel aan het Finance in Transitie programma van Nyenrode Business Universiteit, omdat hij wil verbinden met collega’s uit de financiële sector op het gebied van vraagstukken duurzaamheid en het meer toekomstbestendig maken van de businessmodellen in de financiële sector.

“Dit betekent misschien wel een hele andere focus voor de banken, omdat we niet allemaal een Triodos bank kunnen worden. Mijn werk als group-treasurer moet geënt zijn op een voor de bank duurzame toekomst en het wezen van de bank”, vertelt Bosmans. “Doordat aan het Finance in Transitie programma collega’s van banken, verzekeraars, beleggingsinstellingen en pensioenfondsen deelnemen, allemaal op executive niveau, maakt dit gesprekken mogelijk waarin praktijk, theorie en eigen opvattingen aan bod komen in dialoog met elkaar.”

Barrières doorbreken

Bosmans vervolgt: “Wat we erg missen in de sector is dat we elkaar opzoeken en nagaan hoe we de benodigde duurzame transities mede vorm kunnen geven en hoe we daar samen, vanuit onze eigen kerncompetenties en specialismen, onze actieve bijdrage aan kunnen leveren. Het programma zorgt ervoor dat we in elk geval door de barrières heen kunnen breken die in ons dagelijks werk bestaan als gevolg van concurrentie en werkdruk.”

De kern van het programma is het omzetten van het bancaire businessmodel naar een sustainable model

Lange adem

De sprekers in het programma komen allemaal uit de praktijk van ondernemingen, wetenschap en financiële instellingen. “Dit zorgt er mede voor dat ik begrippen en taal heb gekregen waarmee ik kan werken aan antwoorden op vragen, zoals hoe financiële instellingen invulling kunnen geven aan transities op het gebied van klimaat, voeding en circulair ondernemen, en welk leiderschap hiervoor vereist is, die ik bij aanvang van het programma had. Het is werk van de lange adem, maar de energie van andere deelnemers en de praktische insteek van het programma helpt om zowel strategisch als praktisch stappen vooruit te zetten”, aldus Bosmans.

One dot. One world. One chance.

Eén van de inleiders en initiatiefnemers van het programma is Frank Elderson, directielid bij de Nederlandsche Bank. “Zolang bedrijven naast duurzame ook “gewone” producten voeren, zolang organisaties duurzaamheidsafdelingen kennen, zolang duurzaamheid als afzonderlijk vak wordt onderwezen, zolang wij duurzaamheid belijden in het diepst van onze gedachten, maar los daarvan gewoon ons werk doen, zolang wij duurzaamheid zien als welriekend deel van een groter niet duurzaam geheel, zolang hebben wij de les nog niet geleerd. Duurzaamheid is géén deelverzameling. Er is geen bestaan buiten duurzaamheid. One dot. One world. One chance.”

Over het programma

Het Finance in Transitie programma inspireert en faciliteert deelnemers bij het verkennen van wat er in de omgeving gebeurt en bij het onderzoeken van de competitieve positie van de eigen organisatie en betrokken instellingen. De focus ligt op langetermijn waardecreatie, conceptualisering van de wijze waarop markttransformaties verlopen en de diverse vormen van business development, concurrentie en samenwerking die daarbij passen.