ABN AMRO MeesPierson positief over grondstoffen en opkomende markten

01 maart 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

In een periodieke update voor beleggers toont vermogensbeheerder ABN AMRO MeesPierson zich positief over grondstoffen en opkomende markten. De positie in aandelen blijft gehandhaafd op neutraal. MeesPierson geeft aan tegenstrijdige signalen te zien die van invloed zijn op het beleggingsklimaat.

De wereldeconomie draaide in 2018 aardig goed. Het tempo gaat er volgens MeesPierson in de eerste helft van 2019 iets uit, maar in de tweede helft van het jaar weer aan kracht wint. Dit heeft te maken met veranderingen in monetair beleid van diverse centrale banken, die pas enige tijd na de bekendmaking praktisch door gaan werken. ABN AMRO MeesPierson noemt specifiek het voornemen van de Amerikaanse ‘Federal Reserve’ om voorlopig de rente niet te verhogen en de verwachting dat de ECB voor 2020 niet met de rente in de weer gaat. Ook in China neemt men stimulerende maatregelen om de groeivertraging om te buigen naar opnieuw versnelling.

ABN AMRO MeesPierson positief over grondstoffen en opkomende markten

Er zijn echter ook positieve signalen voor het komende half jaar. Ralph Wessels, Hoofd Beleggingsstrategie bij ABN AMRO MeesPierson licht toe: "De bedrijfsresultaten over het vierde kwartaal van 2018 zijn niet zo slecht als verwacht, al hadden veel analisten hun verwachtingen reeds naar beneden bijgesteld. Daarnaast had het herstel van de aandelenmarkt een positieve uitwerking op het beleggerssentiment en nam de volatiliteit van de markt af.”

Binnenlandse vraag Europa en VS op peil

“Het is bovendien goed nieuws dat consumenten in Europa en de VS nog altijd de binnenlandse vraag op peil houden”, vervolgt Wessels. “Arbeidsmarkten staan er ook goed voor. Ook wijst niets erop dat de consumentenbestedingen op omvallen staan of dat er een flinke deuk is geslagen in het consumentenvertrouwen. Verder zijn er enkele positieve tekenen zichtbaar in de wereldwijde productie- en handelsdata, al blijft het algehele plaatje in dat opzicht wel erg zwak.”

Waar diverse partijen vrezen voor desastreuze gevolgen van internationale handelstwisten en de brexit verwacht ABN AMRO MeesPierson dat de soep minder heet gegeten wordt dan opgediend. De bank verwacht niet dat deze gaan escaleren en hint erop dat het vooral bij politiek armpje drukken blijft.

Optimisme over olieprijs

ABN AMRO MeesPierson wijst op positieve ontwikkelingen in de olieprijs. Dat komt in de eerste plaats door productieverlagingen van olieproducerende landen. Sancties tegen landen Venezuela en Iran dragen hier verder aan bij. Groei van de wereldeconomie zorgt voor een verdere groei naar olie. Op regionaal niveau geeft MeesPierson aan opkomende markten, voor zowel obligatie- als aandelenportefeuilles. In zijn algemeenheid is het advies over obligaties negatief.