Bankdirecteuren staan stoel af aan scholieren

25 januari 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Gisteren vond het event ‘Baas van Morgen’ plaats. ‘Baas van Morgen’ is een initiatief van non-profit organisatie JINC, wat staat voor Jongeren Incorporated. Verspreid over het hele landen stonden directeuren van grote bedrijven hun plaats af aan scholieren van het vmbo. Onder de bedrijven waren ook ABN AMRO, diverse lokale Rabobanken en detacheerder in de financiële sector Octas.

Adviseurs die gisteren een belangrijke meeting hadden met de directie of werknemers die op het matje moesten komen zullen wellicht twee keer met hun ogen hebben moeten knipperen bij het binnentreden van de directiekamer. Op de stoel zat namelijk niet het bekende gezicht van de directeur, maar van een ongetwijfeld grijnzende scholier. Scheve blikken en gesmoes alom, want velen hadden hun pijlen zelf al gericht op dat plekje aan de tafel. En dan was er ineens die jonge snaak die alles en iedereen voorbij was gestreefd. Hoe was dat nou mogelijk? Simpel, het waren stuk voor stuk ‘Bazen van Morgen’.

In totaal deden ruim tweehonderd grote organisaties - waaronder banken, lokale overheden en advieskantoren - mee aan het initiatief ‘Baas van Morgen’ die scholieren van het vmbo de kans gaf om een dagje directeur te zijn. Of directrice natuurlijk. Het initiatief is een bedenksel van stichting JINC.

Pinky Promise tussen Octas en Esperanza

JINC staat voor Jongeren Incorporated. De organisatie werd als zodanig opgericht in 2003, toen nog onder de naam Campus Nieuw-West. Met Nieuw-West doelde de stichting op dat deel van Amsterdam dat ten oosten van de A10 valt. Het lage welvaarts- en opleidingsniveau maakte dat kinderen die daar geboren werden minder kansen in het leven hebben, aldus oprichter Daniël Roos, destijds consultant bij Andersson Elffers Felix. Jongeren aan werk helpen is jongeren een perspectief bieden, zo was de gedachte. En die gedachte is er nog steeds. En wat is er mooier dan een dag aan het roer mogen staan van een grote onderneming?

Bankdirecteuren staan stoel af aan scholieren

Vanuit de bankensector namen ABN AMRO, ABN AMRO MeesPierson en een aantal lokale Rabobanken deel. Ook detacheerder in de financiële sector Octas verwelkomde gister een scholier op het pluche van de directiezetel. Per luxe auto werden de scholieren in stijl afgezet op de locatie waar ze een dag het stokje mochten overnemen. Daar mochten ze zich gedurende de dag buigen over verschillende beleidsterreinen, van marketing tot operations.

Jan van Dijk van Octas vond het een waardevolle dag: "Het is mooi om te zien wat wij kunnen betekenen om de toegang tot de arbeidsmarkt te vergemakkelijken voor jeugd waarvoor die toegang geen vanzelfsprekendheid is. We steunen Jinc vanuit Octas dan ook al jaren met veel plezier. De Octas banking professionals ondersteunen participeren in de programma’s van Jinc zoals bij de sollicitatietrainingen, zijn carrièrecoach of ontvangen een hele klas op bliksemstage. In het programma van de ‘De baas van morgen’ kunnen kids die wat extra aandacht verdienen een dag als échte baas een bedrijf ervaren. Onze baas kwam binnen en groeide per uur in haar rol. Mooi dat iemand zo snel zo veel zelfvertrouwen krijgt. Daarnaast mooi om te zien hoe ontnuchterend de jonge baas tegen onze alledaagse problemen aan kijkt. Ik heb zelf ook weer veel geleerd!"

Voor de directeuren een bijzondere dag, maar bovenal voor de scholieren zelf. En meteen een goede kans om contacten te leggen voor de toekomst. Onder toeziend oog van Koning Willem-Alexander werd aan het eind van de middag dag afgesloten op het hoofdkantoor van ABN AMRO.