Vertrokken ABN AMRO-commissaris Olga Zoutendijk naar Julius Bär

15 januari 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Olga Zoutendijk wordt commissaris bij de Zwitserse vermogensbeheerder Julius Bär. Begin vorig jaar verliet Zoutendijk ABN AMRO, waar ze de functie van president-commissaris bekleedde. Dat vertrek verliep niet zonder enige slag of stoot. Zoutendijk zat bepaald niet op één lijn met het toenmalige bestuur en evenmin met de rest van de raad van commissarissen.

Begin 2018 rommelde het stevig binnen de bestuurskamers van ABN AMRO. Die onenigheid culmineerde in een brandbrief die een twintigtal hoge managers anoniem aan het FD stuurde. Daarin uitten zij hun zorgen over de strategie van de bank en tevens over verstoorde verhouding in de bestuurlijke top. Daarbij moest vooral Olga Zoutendijk het ontgelden. Haar leiderschapsstijl werd behoorlijk ter discussie gesteld. Zo zou er sprake zijn van een angstcultuur en ontbrak het haar aan gevoel voor menselijke verhoudingen. Aldus de klokkenluiders. 

Vertrokken ABN AMRO-commissaris Olga Zoutendijk naar Julius Bär

Op 7 februari legde zij haar functie als president-commissaris neer. Nadien kwam de bank zelfs op de radar van DNB en de ECB, die een onderzoek instelden naar de bestuurlijke verhoudingen. Nu ongeveer een jaar later wordt Zoutendijk voorgesteld als commissaris bij het Zwitserse Julius Bär, een private bank die steevast terugkomt in lijstjes met grootste vermogensbeheerders ter wereld

Geen verdere toelichting

Julius Bär toont zich bijzonder tevreden met het binnenhalen van Zoutendijk en roemt haar internationale ervaring. Ze treedt normaal gesproken tegelijk aan met nog een nieuwe commissaris, Eunice Zehnder-Lai. “Zij zijn ideaal gepositioneerd om de know-how van de raad van commissarissen te verdiepen en hun perspectieven te vergroten”, aldus een woordvoerder van Julius Bär. Volgens het FD had Zoutendijk verder geen behoefte om haar carrièrestap toe te lichten.

Goedkeuring van de ECB heeft Julius Bär niet nodig, want Zwitserse banken vallen onder het nationale toezicht.