ABN AMRO verkoopt €2 miljard aan leningen aan Waterschapsbank

14 januari 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

De Nederlandse Waterschapsbank (NWB) neemt een portefeuille met daarin €2 miljard aan leningen over van ABN AMRO. Het gaat hierbij om langlopende leningen aan bedrijven en organisaties voor algemeen nut, zoals woningcorporaties, gemeenten, academische ziekenhuizen en drinkwaterbedrijven.

De Nederlandse Waterschapsbank (NWB) neemt een aparte status in binnen de Nederlandse bankensector. Evenals BNG Bank richt de bank zich in hoofdzaak op het verstrekken van zo gunstig mogelijke leningen aan de Nederlandse publieke sector. Hoewel niet even bekend bij het grote publiek, zijn het de vierde en vijfde grootste bank van het land, gemeten naar balanstotaal.

ABN AMRO verkoopt €2 miljard aan leningen aan Waterschapsbank

De NWB neemt een leningportefeuille met een waarde van ongeveer €2 miljard over van ABN AMRO. Daarin zitten langlopende leningen van gemiddeld 25 jaar aan onder meer woningcorporaties, ziekenhuizen en drinkwaterbedrijven. Een vrij logische stap voor zowel de NWB als ABN AMRO. Immers, voor de NWB is het een kernactiviteit, voor ABN AMRO juist niet. De Waterschapsbank wil de financieringslasten van de publieke sector zo laag mogelijk houden. Frenk van der Vliet, bestuurder bij NWB Bank en verantwoordelijk voor kredietverlening: “In dat opzicht past de overname goed bij het profiel van de bank. Doordat de financieringskosten voor NWB Bank met haar AAA/Aaa-ratings zeer laag zijn, kunnen klanten in voorkomende gevallen bij een toekomstige rente- of spreadherziening goedkoper uit zijn.”

Grootste overname ooit

“Voor de NWB Bank is dit de grootste overname van een portefeuille ooit”, vervolgt Van der Vliet zijn uitleg. “De lange looptijd van de onderliggende leningen past goed bij de maatschappelijke missie van de bank om een duurzame relatie met onze klanten aan te gaan. Daarnaast helpt het onze kredietverlening aan de Nederlandse publieke sector verder uit te breiden en diversifiëren.”

ABN AMRO benadrukt dat niet volledig uit deze financieringen wil stappen, omdat ze partner willen blijven van de publieke sector. De overname van de leningen verloopt in fases en wordt naar verwachting in de komende weken afgerond.