ABN AMRO haalt Stater weer uit etalage

15 oktober 2018 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het lijkt erop dat ABN AMRO geen koper heeft kunnen vinden voor hypotheekservicer Stater. Dat melden anonieme bronnen aan het FD. Het dochterbedrijf stond sinds dit voorjaar te koop, maar voorlopig heeft niemand kunnen of willen voldoen aan de vraagprijs van €225 miljoen. ABN AMRO zelf houdt de kaken op elkaar.

Stater is de ‘hypotheekdochter’ van ABN AMRO. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de financiële afhandeling van diverse hypotheekaanbieders. Naar eigen zeggen ondersteunt de hypotheekservicer zo’n 40% van alle Nederlandse hypotheken. ABN AMRO is de grootste klant, maar het bedrijf handelt ook hypotheken af voor onder andere de Volksbank, Van Lanschot en Munt Hypotheken. Dit voorjaar werd duidelijk dat ABN AMRO af wilde van Stater.

Stater staat niet langer te koop

Met de verkoop van Stater wilde ABN AMRO naar verluidt zichzelf vrijheid verschaffen om een andere servicer te vinden. Tegelijk zou het Stater nieuwe mogelijkheden geven om grote vissen als ING of Rabobank binnen te halen als klant. De verkoop van Stater gaat voorlopig dus niet door. Een anonieme bron zegt tegenover het FD: “De vraag kwam intern periodiek weer naar voren: willen we de controle houden over deze activiteit? Want als je het verkoopt kom je op afstand te staan van een belangrijk onderdeel van het proces. En je geeft andere partijen kans om deze markt in Nederland te betreden.”

Waren er dan helemaal geen geïnteresseerden? Jawel, maar niemand wilde of kon voldoen aan de prijs van €225 miljoen. Het FD noemt bij naam Atos Origin, Tech Mahindra en diverse private equity partijen. De krant rekent uit dat de vraagprijs overeenkomt met een ebitda multiple van ruim 10. Dat lijkt voor alle partijen te gortig te zijn.