InsingerGilissen noteert drie duurzame indexfondsen aan Euronext Amsterdam

14 september 2018 Banken.nl 2 min. leestijd

Private bank InsingerGilissen bestaat een jaar en dat viert de bank met de notering van drie duurzame indexfondsen aan Euronext Amsterdam. Volgens resultaten van analisten van Morningstar gaat het om de drie duurzaamste indexfondsen van Nederland. Via de notering op de beurs zijn de indexfondsen nu ook beschikbaar voor particulieren die geen klant zijn bij InsingerGilissen.

De naam InsingerGilissen bestaat inmiddels bijna een jaar. De fusie tussen private banks Insinger de Beaufort en Theodoor Gilissen is per oktober vorig jaar officieel een feit. De fusiebank beheert een duurzaam belegd vermogen van ongeveer €5 miljard voor professionele relaties als stichtingen en pensioenfondsen. De bank noteert drie indexfondsen aan Euronext Amsterdam, te weten het Sustainable World Index Fund, het Sustainable Europe Index Fund en het Sustainable North America Index Fund.

Meer impact

Door de notering op de beurs opent InsingerGilissen de deur tot de duurzame fondsen ook voor niet-klanten. “InsingerGilissen heeft sinds 2003 een sterk track record opgebouwd op het vlak van duurzaam beleggen in combinatie met indexbeleggen,” zegt Paul Broholm, directeur Institutional Services. “Tot voor kort konden alleen onze eigen cliënten gemakkelijk beleggen in deze duurzame indexfondsen. Dankzij de beursnotering kunnen ook andere beleggers die niet bij ons bankieren, profiteren van de duurzame aanpak die wij hebben gekozen. Door de beursnotering kunnen de vermogens van de indexfondsen verder groeien, waardoor de impact van beleggen in de meest duurzame ondernemingen verder toeneemt.”

InsingerGilissen noteert drie duurzame indexfondsen aan Euronext Amsterdam

Voor invulling van de indexfondsen maakt InsingerGilissen gebruik van de bestaat uit de meest duurzame bedrijven in iedere sectorDow Jones Sustainability Index (DJSI). De DJSI wordt samengesteld door kredietbeoordelaar Standard & Poor’s, op basis van research van RobecoSAM. Manjit Jus, Hoofd van ESG Ratings bij RobecoSAM: “Namens ons hele bedrijf wil ik graag InsingerGilissen feliciteren met de beursnotering van hun fondsen. Ieder jaar beoordelen wij van meer dan 4.600 beursgenoteerde bedrijven hun prestaties op het vlak van duurzaamheid. Op grond van deze beoordelingen heeft RobecoSAM een van de grootste database ter wereld, op het vlak van duurzaamheid in relatie tot financiële data, opgebouwd. We zijn er trots op dat ons onderzoek een belangrijke bron is voor de wereldberoemde DJSI en voelen ons vereerd dat het al sinds 2003 als benchmark wordt gebruikt voor de Sustainable Index Fondsen van InsingerGilissen.”

Meest duurzame fondsen van Nederland

Specifieke sectoren worden bovendien uitgesloten om in te beleggen. Wapenhandel en de tabaksindustrie bijvoorbeeld. Op basis van recent, door beursonderzoeker Morningstar gepubliceerde ratings zijn de duurzame indexfondsen van InsingerGilissen uitgeroepen tot de meest duurzame indexfondsen van Nederland.