ABN AMRO ondersteunt World Cleanup Day

31 juli 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

World Cleanup Day is een initiatief waarop mensen wereldwijd allemaal aan de slag gaan met het opruimen van rondzwervend afval. Op 15 september aanstaande is het zover, ook in Nederland. Enkele tientallen grote Nederlandse bedrijven en organisaties ondersteunen World Cleanup Day. ABN AMRO is één van deze bedrijven.

Rondzwervend afval is één van de grootste ergernissen onder Nederlanders. Niet alleen is het een ergernis, het heeft ook een schadelijke invloed op het milieu, vooral als het plastic betreft. Uiteindelijk komt een groot deel van het zwerfafval vaak via rivieren terecht in de zeeën en oceanen, waar het een eigen leven gaat leiden. Regelmatig verschijnen hartverscheurende beelden in de media. Bijvoorbeeld een aangespoelde dode vogel waar plastic dopjes en tuitjes uitpuilen, een zeepaardje dat een wattenstaafje vasthoudt of recent een walvis die overleed vanwege een grote hoeveelheid plastic zakjes in zijn maag.

150 landen

Op World Cleanup Day gaan miljoenen mensen uit 150 landen eropuit om afval te verzamelen. Ook in Nederland. ABN AMRO is één van de grote Nederlandse bedrijven die World Cleanup Day in Nederland ondersteunt. In Nederland voorzien Plastic Soup Foundation en duurzaamheidsorganisatie Nudge in de praktische uitvoering van World Cleanup Day. ABN AMRO investeert via haar Social Impact Fonds in Nudge.

ABN AMRO ondersteunt World Cleanup Day

Vanuit één centrale commandopost wordt de opruimactie in heel Nederland gecoördineerd. Nog dezelfde avond wordt bekend gemaakt wat er zoal aan rommel gevonden en opgeraapt is. Waar, wat voor producten, welke merken. Uiteindelijk liggen hier voor beleidsmakers mogelijkheden om vooral bedrijven aan te spreken op hun productieproces. Natuurlijk blijft ook bij consumenten zelf een grote verantwoordelijkheid liggen.

Monitoren

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “World Cleanup Day is niet zomaar een opruimactie. Een heel leger aan vrijwilligers gaat die dag ook kostbare data verzamelen. Alle deelnemers gaan namelijk monitoren: ze gaan in hun straat, in hun wijk of park, langs rivieren en langs wegen vastleggen wat ze aan zwerfvuil vinden. Dat gaat gebeuren aan de hand van een handige app die onder andere in Nederland zal worden gebruikt. Zo wordt de World Cleanup Day over twee maanden ook de grootste citizen science operatie in ons land.”