Digitale ‘caretaker’ van Projective slaat bruggen tussen losse financiële producten

27 juni 2018 Banken.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Tijdens het Europese fintech-evenement Money 20/20 lanceerde Projective de ‘financial caretaker’. De caretaker moet fungeren als een verbindend element tussen de vele losse financiële producten die vandaag de dag bestaan. Het uitgangspunt voor Projective is consumenten helpen om overzicht te houden in een bos met veel bomen. De ‘caretaker’ functioneert met behulp van kunstmatige intelligentie.

Consumenten hebben tegenwoordig genoeg te kiezen als het gaat om financiële producten. Banken blijven hun dienstenaanbod uitbreiden, nieuwe banken komen op met nieuwe producten en dan zijn daar nog fintechs die weer met nieuwe oplossingen op de proppen komen. Allemaal hebben ze in principe hetzelfde doel voor ogen, namelijk het de klant zo makkelijk mogelijk maken. De paradox is dat de financiële wereld voor een grote groep mensen niet eenvoudiger wordt, maar juist complexer, juist omdat er zoveel te kiezen is.

Consultancybureau Projective is actief in de financiële sector en via het label Fincare.io slaat het een brug tussen de vele verschillende financiële diensten en producten van vandaag de dag. En dat is volgens het bedrijf hard nodig: “Overheden, het onderwijssysteem en banken maken het probleem van financiële productkennis er niet kleiner op. En hoe zouden ze dat überhaupt kunnen? Het echt goed begrijpen van de details van financiële producten is erg moeilijk, en je uitgavepatroon van vandaag heeft een impact op je toekomst. Dus hoe – en hoeveel – moet je investeren om een comfortabel pensioen te hebben, je kinderen te ondersteunen in hun toekomstplannen, op die droomvakantie te gaan of een gepassioneerde hobby te kunnen ontplooien?”

Financiële buddy

Voor dergelijke vragen bestaan er natuurlijk financiële professionals, die hiervoor opgeleid zijn. Maar veel mensen kunnen een financieel adviseur simpelweg niet betalen. De caretaker van Fincare moet dergelijk financieel advies binnen ieders bereik brengen en zorgen dat consumenten hun korte- en lange termijndoelen tegen elkaar af kunnen wegen. De caretaker maakt gebruik van gegevens van allerlei variabelen die een rol spelen, zoals betaalrekening, spaarrekening, depositorekening, hypotheek, pensioen en verzekeringen.

Projective omschrijft het zelf als: “FINCARE.IO bouwt een digitale, AI-gedreven caretaker die jouw financiële welzijn als missie heeft. Onze caretaker bekommert zich om jouw persoonlijk belang, zonder verborgen agenda. Hij managet, kijkt en optimaliseert jouw financiële middelen en doelen 24/7/365…terwijl je slaapt of je simpelweg richt op je levenspassie. De caretaker zal jouw financiële buddy zijn waar je ook heengaat.”

Reactie op golf van innovatie

Jasper Marechal, Managing Director van Projective Nederland, ziet de caretaker als een reactie op de golf van innovatie en de opkomst van vele verschillende fintechs: “Waar de vele fintech-ontwikkelingen in het begin hebben bijgedragen aan een diversificatie van het financiële landschap, moet de volgende wave leiden tot een duidelijke verandering in businessmodellen, waarin de nieuwe technologieën samenkomen en er echt in nieuwe concepten wordt gedacht. Met de caretaker als voorbeeld doen we dit door de verbinding te leggen tussen de vele ontwikkelingen – oftewel een scala aan losse fintech-producten – binnen het hedendaagse financiële landschap.”

Marechal: ”Mijns inziens moet er kritisch worden gekeken naar het businessmodel om klanten het beste te kunnen helpen. Hoe kunnen we hierbij innovatieve technologieën – zoals blockchain en AI – maar ook andere beschikbare technologieën inzetten? De banken en verzekeraars van vandaag zijn niet ingericht om dit goed te faciliteren.”

Meer dan robo-advies

Producten en diensten worden idealiter samengebracht op één gebruikersplatform, iets wat mede mogelijk wordt gemaakt door ontwikkelingen in Open Banking en regelgeving als PSD2. “De caretaker is geen poging om het wiel opnieuw uit te vinden”, vervolgt Marechal. “Het is een manier waarop we gebruik maken van de laatste technologische mogelijkheden om een conceptproduct neer te zetten dat we zelf graag zouden gebruiken. De service gaat veel verder dan al bestaande ‘robo advisor’-oplossingen die door verschillende banken en FinTechs worden geboden. De ‘caretaker’ combineert niet alleen financiële diensten, maar heeft ook oog voor persoonlijke omstandigheden, bijvoorbeeld omtrent levenswijzen en gerelateerde risico’s.”