Betaalvereniging Nederland en leden introduceren standaard Betaalinstructie

15 juni 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De Betaalinstructie is een sjabloon voor een standaard opmaak en indeling van de betaalgegevens op een factuur. Consumenten kunnen vervolgens die gegevens vanuit het standaard format overnemen bij het opstellen van een betaling in hun internet- of mobiel bankieren omgeving. De Betaalinstructie is ook voorzien van een QR-code, die door te scannen met mobiel automatisch de betaalgegevens importeert.

Het komt helaas nog steeds voor dat consumenten fouten maken bij het invoeren van gegevens voor een betaling. Afhankelijk van de hoogte van het bedrag kan een verkeerd cijfertje grote gevolgen hebben. Zeker als het bedrag niet ‘terugketst’ wegens een niet bestaand rekeningnummer, maar gewoon bij een particulier als onverwachte meevaller op de rekening verschijnt.

Gratis overstappen

Foutieve overschrijvingen volledig uitbannen is waarschijnlijk een utopie, maar banken en andere aanbieders van betaaldiensten kunnen wel bijdragen aan het terugdringen ervan. De IBAN-Naam Check is hier een goed voorbeeld van. Betaalvereniging Nederland en leden van de vereniging zetten ook een nieuwe stap in de vorm van de Betaalinstructie. Verzenders van acceptgiro's - die tegenwoordig grotendeels elektronisch betaald worden - kunnen gratis overstappen op de Betaalinstructie.

Betaalinstructie

In de Betaalinstructie staan overzichtelijk en geordend alle gegevens opgesomd die nodig zijn voor de betreffende overschrijving.

  • Te betalen bedrag
  • Naam van de begunstigde
  • IBAN van de begunstigde
  • Betalingskenmerk of omschrijving

Verzenders van een Betaalinstructie kunnen in plaats van het welbekende 16-cijferige Nederlandse betalingskenmerk ook een kenmerk in ISO-standaard gebruiken, een internationaal betalingskenmerk wat kan bestaan uit cijfers en letters, voor Europese overschrijvingen. Nog eenvoudiger voor consumenten is het scannen van een QR-code, die verzenders van een Betaainstructies kunnen afdrukken. Met compatibele mobiel bankieren apps en smartphones kan de QR-code gescand worden, waarna vervolgens alle gegevens automatisch worden ingevuld en er in principe geen fouten gemaakt kunnen worden bij het verrichten van een betaling.

Snelle, foutloze invoer

Piet Mallekoote, directeur van Betaalvereniging Nederland, is erg te spreken over de nieuwe Betaalinstructie: “De uniforme Betaalinstructie bevordert een snelle, foutloze invoer en verwerking van de betaling, vooral dankzij het betalingskenmerk en de QR-code. Dat zorgt voor betaalgemak bij betalers én ontvangers.”