Basel 4: Flinke vertaalslag voor banken

05 april 2018 Banken.nl 1 min. leestijd
Profielen

Kennis- en netwerkorganisatie IIR organiseert op 17 mei 2018 het event ‘Basel 4 en CCR2’ waarin wordt ingegaan op de invloed van Basel IV op de bancaire sector. Basel IV - zoals het slotstuk van Basel III binnen de bankenwereld vaak genoemd wordt - stelt wederom nieuwe eisen op het gebied van kapitaaleisen en risicomanagement. Naast de organisatie van een event stelde IIR een whitepaper op over de kwestie.

Een groot deel van de Basel-akkoorden draait om het terugdringen en liefst vermijden van risico’s die een bedreiging kunnen vormen voor het financiële systeem. In tegenstelling tot kleinere banken maken grotere banken veelal gebruik van interne risicomodellen, voor het bepalen van de benodigde kapitaalbuffers tegenover kapitaal dat uitstaat bij klanten. Basel III beperkte deze vrijheden en Basel IV gaat nog weer een stapje verder.

Basel 4: Flinke vertaalslag voor banken

In een whitepaper zoomt IIR in op de gevolgen die Basel IV heeft voor de bancaire sector. Er is onder meer aandacht voor compliance, bestendigheid van bestaande business-modellen en het debat over meer of minder regelgeving.

De whitepaper van IIR is te downloaden op de website van IIR.