Gulpener en Spectro beste Nederlandse familiebedrijven

24 maart 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen

Gulpener en Spectro hebben afgelopen week de 2014 editie van de ‘Familie Fundament Award’ gewonnen. De bierbrouwer en zeepfabrikant mogen zich hiermee een jaar lang het beste familiebedrijf van Nederland noemen. 

Familie Fundament Award

Familiebedrijven worden vaak gezien als de ruggengraat van de Nederlandse economie - meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven zijn familiebedrijven. Ook blijkt uit onderzoek dat ze in veel gevallen verhoudingsgewijs winstgevender dan andere bedrijven zijn en bovendien genieten ze van een langer leven. Met dit in het achterhoofd lanceerde het Nederlands Centrum voor het Familiebedrijf (NCFB) in 2012 de ‘Familie Fundament Award’ – een jaarlijkse prijs voor het beste familiebedrijf van Nederland.

Gulpener en Spectro beste familiebedrijven van Nederland

Deelnemende bedrijven worden beoordeeld op diverse factoren, waaronder toekomstvisie, financiële prestaties, de mate van MVO, de tevredenheid van klanten en personeel, en de manier waarop ze goed bestuur hebben gewaarborgd.

De award wordt georganiseerd in samenwerking met zakelijke dienstverlener BDO en Rabobank.Deze award onderstreept het belang van het familiebedrijf”, zegt directielid Mirelle Pennings van Rabobank. “De verkiezing is voor familiebedrijven een uitgelezen kans om zichzelf op de kaart te zetten, elkaar te inspireren tot nieuwe inzichten en ervaringen te delen. De Rabobank ondersteunt daarom van harte dit initiatief”.

Bierbrouwer Gulpener

In de categorie grote bedrijven ging de prijs naar Gulpener. De bierbrouwer wordt met name geroemd om haar MVO activiteiten. “Maatschappelijk verantwoord ondernemen is leidend voor Gulpener. Het bedrijf maakt uitsluitend gebruik van regionale basisproducten, heeft eigen hopvelden én eigen bronwater”, aldus juryvoorzitter Tjero Zomer. Ook het sterke opvolgingsbeleid en de stevige financiële positie werden door de jury uitgelicht als onderscheidende factoren.

Zeepfabrikant Spectro

Spectro uit Oss sleepte de award binnen in de categorie kleine bedrijven. Ook de reinigingsmiddelenproducent kreeg de prijs toebedeeld vanwege een gedegen opvolgingsplan en sterke MVO prestaties. “Ook bij Spectro staan duurzaamheid en maatschappelijker verantwoord ondernemen centraal” aldus Zomer. Hij geef een voorbeeld: “Zo vervaardigt Spectro bijvoorbeeld supergeconcentreerde producten en speciale doseerapparaten die gratis aan de klanten ter beschikking worden gesteld”.