ABN AMRO verkoopt Luxemburgs smaldeel aan BNP Paribas

26 februari 2018 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

ABN AMRO verkoopt al zijn Luxemburgse vermogensbeheer- en verzekeringsactiviteiten aan het Franse BNP Paribas. Volgens de leiding van de bank zijn in het groothertogdom geen groeimogelijkheden meer en wordt het onderdeel om die reden afgestoten. ABN AMRO zoekt namelijk actief naar mogelijkheden tot uitbreiding, om te kunnen profiteren van schaalvoordelen.

Financiële toezichthouders moeten officieel nog toestemming geven, maar ABN AMRO geeft in een persbericht reeds aan dat de verkoop van zijn Luxemburgse activiteiten aan BNP Paribas rond is. Het gaat hierbij om vermogensbeheer en om verzekeringsactiviteiten. ABN AMRO zoekt voor zijn private banking activiteiten naar mogelijkheden voor uitbreiding. De afgelopen jaren toonden al aan dat meerdere private banks zich bewegen in de richting van schaalvergroting. Zo fuseerden Insinger de Beaufort en Theodoor Gilissen tot Insinger Gilissen en vergrootte Van Lanschot Kempen de klantenportefeuille door de Nederlandse wealth managementactiviteiten van het Zwitserse UBS over te nemen.

ABN AMRO verkoopt Luxemburgse private banking activiteiten

ABN AMRO geeft aan dat schaalvergroting nodig is voor een succesvolle toekomst. Pieter van Mierlo, CEO Private Banking van ABN AMRO Bank: “We zijn een toonaangevende partij op het gebied van private banking in Noordwest Europa. Om schaalvoordelen te realiseren, investeren we op dit moment in de activiteiten op onze belangrijkste markten en in de verdere integratie daarvan. De wealth management-markt verandert in hoog tempo. Consolidatie en schaalgrootte worden steeds belangrijker om te kunnen investeren in de medewerkers en systemen die nodig zijn om onze klanten optimaal van dienst te zijn. In Luxemburg zien we geen mogelijkheden voor verdere groei naar de noodzakelijke schaalgrootte. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat de overdracht van onze activiteiten in Luxemburg op het gebied van wealth management en verzekeringen aan BGL BNP Paribas in het beste belang van onze klanten is.”

Onderdeel groeistrategie

Voor BNP Paribas geldt ongeveer hetzelfde, maar redeneert vanuit de andere kant. Carlo Thill, Country Head van BNP Paribas in Luxemburg, voorzitter van de Management Board van BGL BNP Paribas en voorzitter van de Board of Directors van Cardif Lux Vie voegt toe: “Met deze overname versterken wij de belangrijke positie van de BNP Paribas Groep in Luxemburg op het gebied van wealth management en verzekeringen. Wij willen een actieve en verantwoordelijke rol spelen in het consolidatieproces in deze sector. De klanten van ABN AMRO Bank (Luxemburg) en ABN AMRO Life kunnen rekenen op onze volledig inzet om een soepele overgang en een onberispelijke dienstverlening te waarborgen. Zij maken de overstap naar een toonaangevende internationale groep die ook een wealth manager van wereldformaat en een mondiale verzekeraar in huis heeft.”

Vincent Lecomte, mede-CEO van BNP Paribas Wealth Management: “Wij zijn verheugd dat wij onze unieke klantbeleving, ons uitgebreide internationale netwerk en de binnen onze geïntegreerde groep aanwezige expertise aan deze zeer veeleisende wealth management-klanten kunnen aanbieden. Deze overname is onderdeel van onze groeistrategie en stelt ons in staat om onze positie als de nummer 1 in wealth management in de eurozone en de nummer 6 wereldwijd (op basis van beheerd vermogen) te consolideren.”