Deutsche Bank stelt winst bij door schikking Kirch

21 maart 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Deutsche Bank heeft in 2013 €401 miljoen minder winst geboekt dan de bank begin dit jaar had voorzien. Dat blijkt uit het gepubliceerde jaarverslag van de bank. Deutsche Bank moest de cijfers bijstellen door een schikking in de maand februari met de nabestaanden van de Duitse mediamagnaat Leo Kirch. Met de schikking komt er een einde aan een juridische strijd van meer dan 10 jaar. Deutsche Bank betaalt een bedrag van €775 miljoen, plus de rente over de afgelopen jaren, omdat de bank een aandeel zou hebben gehad in het te gronde richten van het mediaconcern van Kirch.

Deutsche Bank verantwoordelijk gehouden voor neergang mediamagnaat

Het conflict over de val van het mediaconcern van Kirch stamt uit 2002. Voormalig bestuursvoorzitter van Deutsche Bank Rolf Breuer had in dat jaar in een televisie-interview openlijk getwijfeld over de kredietwaardigheid van het bedrijf van de mediamagnaat. Na die uitspraak droogden alle fondsen op en stortte het imperium van Kirch in. Volgens Kirch had Breuer opzettelijk geprobeerd Kirch te laten falen. Kirch overleed in 2011. Zijn familie zette daarna de zaak tegen de Deutsche Bank door. Eind vorig jaar bepaalde het gerechtshof in München dat Deutsche Bank de erven van Kirch moet compenseren voor de neergang van het bedrijf.

Deutsche Bank - Mumbai

Schadeloosstelling afgeboekt op vierde kwartaal 2013

De nabestaanden van Kirch zullen mogelijk een belangrijk deel van het geld dat zij van Deutsche Bank krijgen, moeten afstaan aan schuldeisers van het voormalige mediaconcern. Tegen het bedrijf staat nog voor ruim €4,6 miljard aan vorderingen open. De schadeloosstelling van €775 miljoen werd afgeboekt op het vierde kwartaal van vorig jaar. In de voorlopige cijfers van januari was dit nog niet meegenomen. De nettowinst over 2013 blijff volgens de bank nu steken op €681 miljoen, een daling met €401 miljoen in vergelijking met het eerder gemelde winstcijfer.

Het is niet voor het eerst dat Deutsche Bank met flinke juridische kosten te maken kreeg. In 2013 kreeg de bank nog een boete van €725 miljoen wegens betrokkenheid bij gesjoemel met interbancaire rentetarieven

Beloning top Deutsche Bank flink opgeschroefd

De top van de bank ging er, ondanks de juridische kosten flink op vooruit. De totale beloning voor het bestuur van Deutsche Bank kwam over 2013 uit op €38,5 miljoen. Een jaar eerder was dat nog €26,3 miljoen. Van die 38,5 miljoen was €10,4 miljoen salaris. De rest (€28,1 miljoen) bestond uit bonussen. De twee bestuursvoorzitters van het financiële concern Jürgen Fitschen en Anshu Jain kregen over 2013 ieder een beloning van bijna €7,5 miljoen.