Knab introduceert mkb overnamefinanciering via crowdfunding

14 december 2017 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

Online bank Knab heeft een nieuwe dienst toegevoegd aan Knab Crowdfunding. Via het crowdfundplatform kunnen ondernemers sinds kort ook een bedrijfsovername financieren. In eerste oogopslag een vreemde combinatie gezien het vertrouwelijke karakter van bedrijfsovernames ten opzichte van het juist publieke karakter van een crowdfundcampagne.

Hierdoor lijkt een van de grote voordelen van crowdfunding, de extra marketingwaarde, juist een nadeel te worden. In de eerste fases van een bedrijfsovername willen zowel de verkoper als de koper niet dat er nieuws naar buiten komt voordat de deal rond is. De verkoper wil dit niet omdat dit voor onrust kan zorgen onder personeel en klanten, terwijl de koper nieuws over de mogelijke verkoop wil tegengaan omdat dit kan leiden tot overnamebiedingen van concurrerende kopers. Voor dit probleem heeft Knab Crowdfunding een oplossing bedacht.

Overbruggingskrediet

Remko Jansen van Knab Crowdfunding vertelt: “We hebben een simpele maar effectieve oplossing bedacht voor dit probleem. Daarmee kan crowdfunding toch worden ingezet om financiering op te halen voor een bedrijfsovername. In deze constructie verstrekt Knab de koper in eerste instantie een overbruggingsfinanciering. Daarmee kan de koper formeel zijn bedrijfsovername realiseren door de overeengekomen koopsom te betalen. Daarna start de kopende ondernemer – samen met de Crowdfund Coach – de publieke crowdfunding.” De koper krijgt, na het verkrijgen van het overbruggingskrediet, zes weken de tijd om via een crowdfundcampagne zijn het krediet te herfinancieren.

Knab introduceert mkb overnamefinanciering via crowdfunding

Om in aanmerking te komen voor dit overbruggingskrediet moet de koper aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo moet de (aanstaande) ondernemer zelf minimaal 20% van de overnamesom kunnen inleggen, Knab investeert zelf altijd mee voor 10% van de overnamesom. Om te bepalen of de koper in staat is om dit te financieren en de komende jaren te voldoen aan de lasten van rente en aflossing, moet hij of zij succesvol een kredietbeoordeling doorstaan.

De focus van de crowdfundingdienst ligt op het mkb en daarom geldt er een maximale overnamesom van €1 miljoen, waarvan maximaal €500.000 geleend kan worden. De crowdfundingslening heeft een maximale looptijd tussen de vijf en zes jaar – afhankelijk van verschillende factoren – waarin het overbruggingskrediet moet worden terugbetaald.

De eerste twee bedrijfsovernames via Knab Crowdfunding zijn een feit. Met behulp van de alternatieve financieringsmethode wist Wilmod Heating & Systems de overname van Kuwatec te realiseren en kon Bonder SWW Advies de overname van Outboard Shop Rotterdam financieren. Volgens Jansen zijn er nog veel meer potentiële kopers en verkopers die geholpen zijn met deze nieuwe manier van bedrijfsovernamefinanciering.

Hij vertelt: “Er zijn duizenden ondernemers die tegen hun pensioen aanlopen of om een andere reden graag hun bedrijf willen verkopen, maar moeite hebben een opvolger te vinden. Met aan de andere kant vele honderden personen met ondernemersambities en -capaciteiten die graag hun ondernemersdroom willen realiseren maar onvoldoende eigen middelen hebben.” Volgens hem zal de gefaseerde financieringsconstructie een flinke boost geven aan de markt voor kleinere bedrijfsovernames: “Kortom, een mooie kans voor ondernemend Nederland.”