Nieuwe app Qarma is FinTech voor goede doelen

27 september 2017 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

De Nederlandse app Qarma is een nieuwe manier om te doneren aan goede doelen. Het vereenvoudigt doneren sterk en bovendien is het mogelijk om te variëren in doelen waaraan iemand wil schenken. Doneren via Qarma voorkomt bovendien het opgenomen worden in de database van de betreffende goede doelen.

Wie geld wil doneren aan een goed doel heeft ruime keuze in Nederland. Er zijn doelen die doorlopend initiatieven ontplooien, bijvoorbeeld op het gebied van ouderen, milieu of gehandicapten. Daarnaast zijn er de incidentele doelen, bijvoorbeeld slachtoffers van natuurrampen als tsunami’s, aardbevingen of - het meest actueel - orkanen. Qarma brengt langlopende en incidentele goede doelen tezamen in een overzichtelijke en informatieve app en biedt gebruikers de mogelijkheid op een eenvoudige manier te doneren.

Maandelijks variëren

Hoe werkt Qarma precies? Goede doelen zijn opgedeeld in categorieën, voorbeelden zijn gezondheid, dieren of natuurbehoud. De gebruiker selecteert één of meerdere van deze doelen - of voegt ze toe aan favorieten - en kiest daarna een bedrag dat hij maandelijks wil besteden aan goede doelen. Per goed doel staat bovendien uitgelegd wat de doelstellingen zijn, maar ook zaken als percentage van inkomsten dat besteed wordt aan het doel en zelfs het salaris van de directie. Per maand krijgt de gebruiker een eenmalige popup die aangeeft dat het weer tijd is om doelen te kiezen of om de vorige keuze te behouden.

Eenvoudig doneren via Qarma

Het gekozen maandbedrag kan vervolgens verdeeld worden over de gekozen doelen of natuurlijk aan één enkel doel besteed worden. Qarma incasseert het gekozen maandbedrag en maakt vervolgens de donaties in één bedrag over aan de gekozen doelen. Stel dat honderd mensen een euro doneren aan een stichting, dan maakt Qarma eenmaal honderd euro over en niet honderd maal een euro. Qarma houdt 5% zelf voor bedrijfsdoeleinden als marketing, administratieve kosten en het veilig draaiende houden van de app. Het Centraal Bureau voor Fondsenwerving stelt een fors hogere norm van maximaal 25% voor inkomsten uit eigen fondsenwerving.

Privacy gewaarborgd

Veel mensen storen zich aan het achterlaten van gegevens bij het donateur worden van een goed doel. Mensen willen een donatie doen en niet veelvuldig lastig gevallen worden per email en telefoon of met pennen of scheurkalenders. Het wordt ervaren als irritant en als verkwisting van geld dat beter naar het doel zelf kan gaan. Qarma geeft persoonlijke gegevens van gebruikers niet door aan goede doelen en werkt zodoende als een soort filter tussen jou en goede doelen.

Opgericht uit frustratie

Oprichter van Qarma is Marco van Bakel, afkomstig uit de bancaire wereld. Hij werkte jarenlang voor Alex Beleggersbank en Knab. Hij legt uit: “Ik ben Qarma begonnen uit frustratie. Ik wil graag goede doelen steunen, maar niet vastzitten aan één goed doel. De kleinere goede doelen kwam ik al helemaal niet tegen, want die hebben niet het marketingbudget of marketingkennis om mij te bereiken. Als ik vervolgens geld had overgemaakt, werd ik twee jaar lang bestookt met glossies, bedelbrieven en telefoontjes om maar vooral vaste donateur te worden. Daar gaven de goede doelen meer geld aan uit, dan dat ik aan ze overgemaakt had. Met Qarma neem ik al deze bezwaren weg en maak ik doneren weer makkelijk.”

Qarma is momenteel alleen beschikbaar voor Apple gebruikers. Een app die geschikt is voor Android toestellen volgt op korte termijn