Bijna een op de drie vacatures in bankensector moeilijk te vervullen

21 september 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

29,4% van de vacatures in de bankensector staat na zestig dagen nog steeds open. Dat blijkt uit data van vacaturesite Indeed. Vooral in Gelderland blijkt het werven van financieel professionals in de bankensector lastig. Volgens Sander Poos, Managing Director Benelux van Indeed, kunnen banken er meer aan doen om aantrekkelijk te zijn voor het schaarse talent dat aan de vacature-eisen voldoet.

De werkgelegenheid in de financiële dienstverleningssector is al enige tijd aan het krimpen. Onderzoek van het UWV toont aan dat ook in 2017 het aantal banen in de bankensector terugloopt. De terugloop is onder meer het gevolg van reorganisaties bij de grote banken van Nederland, evenals automatisering in de financiële sector. Ondertussen vertoont het aantal vacatures bij financiële dienstverleners echter wel een stijging als gevolg van het aantrekken van de arbeidsmarkt.

Bijna een op de drie vacatures in  bankensector moeilijk te vervullen

Lastig te vullen vacatures

Uit nieuwe data van Indeed blijkt dat het aantal vacatures ook deels stijgt doordat een deel van de vacatures niet zo eenvoudig vervuld wordt. 29,4% van de vacatures in de Nederlandse bankensector blijft langer dan zestig dagen openstaan. Vooral fiscalisten blijken lastig te werven in de sector – 43,2% van de vacatures voor fiscalistfuncties blijven langer dan 60 dagen onvervuld. Ook (goede) accountants en senior belastingadviseurs zijn moeilijk te vinden, blijkt uit de data van de vacaturesite – voor deze functies staat respectievelijk 42,5% en 42,1% van de vacatures na zestig dagen nog open. Voor Amsterdam geldt dat vooral Senior Business Consultants lastig te werven zijn, aangezien bijna de helft (46,9%) van de vacatures voor deze functie in de hoofdstad langer openstaat dan twee maanden.

Het percentage moeilijk te vullen vacatures ligt het hoogst in Gelderland – in deze provincie hebben banken moeite met het vervullen van 32,2% van de vacatures. Op de tweede plek volgt Flevoland met 30,8% van de vacatures, terwijl Noord-Brabant de top 3 sluit met 30,2%.

“Het tekort aan banen in de financiële sector maakt het niet makkelijker om geschikte kandidaten te vinden in de bankensector”, zegt Sander Poos, Managing Director Benelux van Indeed. “Bedrijven in deze branche doen er dan ook goed aan om zich te onderscheiden van de concurrentie. Met de hoogte van het salaris, maar ook door op andere manieren aantrekkelijk te zijn voor werkzoekenden. Bijvoorbeeld door de mogelijkheid te bieden om thuis te werken of door aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden aan te bieden”, sluit hij af.