Minder banen maar meer vacatures in financiële sector

24 mei 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De werkgelegenheid neemt al jaren af in de financiële dienstverlening. Uit recente cijfers van UWV blijkt daarentegen dat het aantal vacatures voor banen in de financiële sector toeneemt.

Het aantal banen in de financiële dienstverleningssector is de afgelopen vijf jaar met 10% afgenomen. Uit cijfers van UWV blijkt dat het aantal werknemers van financiële instellingen is teruggevallen van 259.000 in 2012 naar 232.000 in 2016. Ondertussen vertoont het aantal ZZP’ers actief in de financiële sector een lichte stijging – eind 2016 stond de teller bijna op 25.000 ZZP’ers.

Voor de komende jaren wordt verwacht dat deze twee trends verder doorzetten. Het aantal banen in de financiële sector loopt naar verwachting in 2017 (-7.000 banen) en 2018 steeds verder terug richting de 200.000. In totaal verwacht UWV een daling van 5% over deze twee jaar, terwijl het aantal ZZP’ers in zeer lichte mate toeneemt.

Structurele krimp banen financiele sector

UWV geeft verschillende verklaringen voor de afname van de werkgelegenheid. Naast de financiële crisis en de besparingen op personeelskosten die deze veroorzaakte, is volgens UWV een groot deel van de afname te verklaren door verdergaande digitalisering en automatisering. Door de groeiende digitale mogelijkheden, hoeven klanten steeds minder vaak langs op het fysieke lokale kantoor en banken sluiten in reactie op deze ontwikkeling gedeeltes van hun filialennetwerk. Vooral het aantal lager en middelbaar opgeleide werkenden krimpt hierdoor.

Vacaturegroei

Opvallend is dat terwijl het aantal banen afneemt het aantal vacatures in de sector juist is gegroeid. Volgens UWV stonden er eind 2016 zo’n 26.000 vacatures open, terwijl dat er in 2013 nog 19.000 waren. Ten opzichte van de groei van het aantal nieuwe vacatures in heel Nederland ligt de groei in de financiële sector echter onder het gemiddelde – 32% ten opzichte van 47% groei op de Nederlandse arbeidsmarkt als geheel tussen 2013 en 2016. 

De stijging van het aantal vacatures is volgens UWV voor een deel toe te schrijven aan het aantrekken van de arbeidsmarkt. Die ontwikkeling zorgt ervoor dat mensen weer van baan durven te wisselen, waar dit misschien eerder geen goed idee was of niet zou lukken. Door het vrijwillig vertrek van bankiers en andere medewerkers van financiële instellingen ontstaan nieuwe vacatures.

Uit de gegevens blijkt dat er vooral vacatures ontstaan voor economisch-administratief en commercieel personeel, zoals financieel adviseurs en financieel administratief medewerkers, terwijl ook de vraag naar ICT’ers en personeel voor de klantenservice opvalt. Veel van de vacatures vragen bovendien kandidaten met HBO of WO-niveau en relevante werkervaring of specifieke vakkennis.

Voor vacatures in de bankensector klik hier.