Europese financieringsmarkt maakt zich op voor recordjaar

31 augustus 2017 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In het eerste halfjaar van 2017 is in Europa de waarde van het aantal financieringen verdubbeld ten opzichte van het eerste halfjaar van 2016. Dat komt naar voren uit onderzoek van PwC, dat de groei toekent aan een lage rentestand en de gunstige voorwaarden die deze oplevert voor herfinancieringen. De financieringsmarkt stevens af op een recordjaar.

Het jaar 2012 was een dieptepunt voor de Europese financieringsmarkt, maar sindsdien heeft deze markt een opmerkelijk herstel getoond. In 2013 nam het totale financieringsbedrag van €28 miljard toe naar ruim €67 miljard, meer dan een verdubbeling. In 2014 groeide het bedrag verder naar €79 miljard, om de volgende twee jaar weer iets af te zwakken naar €64 miljard in 2015 en bijna €70 miljard in 2016. Dat blijkt uit een analyse van data van PwC. Het adviesbureau doet ieder kwartaal onderzoek naar de ontwikkeling van de Europese financieringsmarkt.

Uit nieuwe cijfers blijkt dat de Europese financieringsmarkt dit jaar afstevent op een recordhoogte die nog vastgesteld moet worden. In de eerste helft van 2017 is al voor €57,9 miljard aan financiering verstrekt in 133 transacties. Vooral het eerste kwart van het jaar was een drukke periode voor financiers – de schuldfinanciering schoot dat kwartaal omhoog naar €34 miljard, het hoogste niveau in tien jaar tijd.“Dit is boven onze verwachting. We hebben een heel actief eerste kwartaal achter de rug”, zei Ard Burgers, partner bij PwC, na afloop van Q1. Hoewel Q2 minder activiteit toonde dan het eerste kwartaal, was ook dat kwartaal desalniettemin zeer productief met ruim €23 miljard aan financiering.

Ontwikkeling van Europese financieringsmarkt

Tegenover het FD laat Burgers weten dat het hem zou verbazen als 2017 geen recordjaar wordt. “De Europese Centrale Bank heeft duidelijk te kennen gegeven dat de rente laag zal blijven; daarom verwachten we ook in de rest van het jaar veel activiteit, maar misschien wel wat minder dan in de eerste helft, ook omdat het derde kwartaal doorgaans rustiger is”, vertelt de partner van het Big Four-kantoor.

Gunstige omstandigheden

Reden voor de recordbedragen aan financiering zijn volgens de consultants voornamelijk de gunstige omstandigheden op de financiële markten. De lage rentestand zorgt er bijvoorbeeld voor dat het aantrekkelijk is voor bedrijven om hun leningen te herfinancieren – 46,6% van de totale schuldfinanciering in het tweede kwartaal van 2017 ging naar herfinancieringen. Ook in voorgaande kwartalen lag dit aandeel vrij hoog. In Q2 namen financieringen voor het realiseren van fusies en overnames echter ook – het aandeel acquisitie-gerelateerde financiering steeg naar 39,1%, 8,5 procentpunt hoger dan in het eerste kwartaal van 2017.

Een neveneffect van de gunstige economische omstandigheden is een stijging in de zogeheten multiples bij bedrijfsovernames. Om inzicht te krijgen in hoe goed er is betaald voor een overname, wordt vaak het aankoopgedrag gedeeld door het bruto bedrijfsresultaat van het overnamedoelwit. De multiple kwam in H1 2017 uit op 10,5 – sinds het uitbreken van de financiële crisis het hoogste gemiddelde in Europa.

Marktpartijen grijpen hun kans nu de omstandigheden gunstig zijn, stelt Burgers. Onzekerheid heeft hen lange tijd weerhouden van het doen van overnames. Nu de omstandigheden gunstig ogen en ook de politieke omstandigheden zekerder zijn door de afronding van de uitslagen van de Nederlandse en Franse verkiezingen, ondernemen deze partijen actie. “Je weet nu wat je hebt. Als het klimaat minder wordt, nemen al die herfinancieringen enorm in aantal af”, zegt hij tegen de zakenkrant.