SIX automatiseert belastingen voor Belgische beleggingen

25 augustus 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het Zwitserse bedrijf SIX introduceert een belasting- en reguleringsapplicatie die internationale banken moet helpen bij het wegwijs worden in het Belgische belastinglandschap. Het automatiseert vaststelling van de belasting op Belgische beleggingen.

De Belgische federale overheid introduceerde onlangs nieuwe regels met betrekking tot het afdragen van belastingen over beurstransacties. Beurstransacties voor in België belastingplichtige burgers - maar uitgevoerd door een buitenlandse bank - moeten aangegeven worden bij de Belgische autoriteiten. In België valt dit onder de Taks Op Beursverrichtingen (TOB). Voor buitenlandse banken die een Belgische klant bedienen betekent het dat zij het juiste belastingtarief moeten rekenen.

SIX vindt weg in Belgisch belastingdoolhof

42 verschillende tarieven

In een land met zes regeringen kan het op zichzelf al lastig zijn om te bepalen wie nu eigenlijk de autoriteiten zijn. Laat staan welke belastingen zij heffen. SIX Financial Information introduceert daarom een applicatie die het bepalen van de af te dragen belasting automatiseert en stroomlijnt. Voor banken kan dit enorm veel tijdsbesparing opleveren. Er gelden namelijk verschillende percentages voor verschillende producten. SIX identificeerde drie soorten percentages en veertien verschillende productklassen. Handmatig uitzoeken aan welke van de twee-en-veertig opties (plus bijbehorend belastingpercentage) de beurstransactie voldoet is verleden tijd met de tool van SIX.

Ruimte voor kerntaken

De tool is wereldwijd beschikbaar. Volgens SIX levert de applicatie een grote bijdrage aan de stroomlijning van de administratie. SIX vormt alle informatie om naar hapklare pakketjes met de juiste informatie en tevens ‘audit-ready’. Door gebruik te maken van deze tool besparen banken veel tijd en kunnen zij zich richten op hun kerntaken, aldus SIX, dat zelf als kerntaak het automatiseren van financiële processen heeft.