Drie banken in Top 10 meest waardevolle Nederlandse merken

23 augustus 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

ING, Rabobank en ABN AMRO zitten alledrie bij de tien meest waardevolle Nederlandse merken. In de Top 50 - die gedomineerd worden door bedrijven die levensmiddelen produceren - staat nog zeven andere partijen uit de financiële sector.

Merkenbureau Brand Finance doet ieder jaar onderzoek naar de waarde van merken van bedrijven. Om tot een conclusie te komen koppelt het bureau de kracht van een merk aan de omzet van het bedrijf. De kracht van een merk wordt berekend door een weging van verschillende eigenschappen, zoals duurzaamheid, financiële prestaties en emotionele verbintenis. Het cijfer dat hieruit voortkomt wordt samengevoegd met de (te verwachten) omzet van een bedrijf en op die manier wordt duidelijk wat de kracht van het ene merk ten opzichte van andere merken. Brand Finance stelde een lijst samen van de 50 meest waardevolle merken.

top 10 meest waardevolle bedrijven | merken van Nederland

ING op plaats 3

Van de drie genoemde banken staat ING het hoogste op de lijst met waardevolle Nederlandse merken. De grootbank staat met een merkwaarde van €7,7 miljard (€500 miljoen meer dan in 2016) op de derde plaats, achter oliegigant Shell (€32 miljard ) en advieskantoor KPMG (€9,7 miljard). Rabobank staat op een nette vijfde plaats, maar kent van de Top 10 wel de grootste daling. De merkwaarde daalde met 22% van €6,8 miljard naar €5,4 miljard. Dat ligt in elk geval niet aan de economische cijfers, want die waren erg positief. De Top 10 wordt afgesloten door ABN AMRO, dat met €2,8 miljard ook 11% van haar merkwaarde verloor ten opzichte van 2016.

top 11-30 meest waardevolle bedrijven | merken van Nederland

Aegon nadert Top 10

Direct op plaats 11 bevindt zich bankverzekeraar Aegon, dat zich dit jaar actief toont met investeringen. De Top 10 lonkt, want vorig jaar stond Aegon nog op plaats 12. Buiten de te verwachten Grote Drie is Aegon dus het meest waardevolle merk van de financiële sector in Nederland. Op #21 en op #25 vinden we respectievelijk Nationale Nederlanden en Delta Lloyd. Saillant is dat die tweede dit jaar definitief is overgenomen door de eerste, waardoor nu sprake is van fusiebedrijf NN-Delta Lloyd. Wiskundig gezien kan men deze volgend jaar dus iets hoger verwachten.

top 31-50 meest waardevolle bedrijven | merken van Nederland

ASR stijgt met stip

Verzekeraar ASR kwam vorig jaar niet voor in deze lijst, maar komt met stip binnen op plaats 31. Daarmee staat het één plaatsje boven directe concurrent Reaal. Niet veel verder, op #36 vinden we SNS Bank, voormalig eigenaar van verzekeraar Reaal. Op plaats 46 treffen we ten slotte Euronext, eigenaar van onder andere de Amsterdamse effectenbeurs.