Wells Fargo geeft klanten volledige controle over gebruik personele gegevens

03 augustus 2017 Banken.nl 2 min. leestijd

De Amerikaanse bank Wells Fargo introduceert Control Tower, een persoonlijke hub waarmee klanten in enkele overzichten hun volledige financiële voetafdruk zichtbaar hebben. Alle locaties waar rekeningen gedeeld of gebruikt worden, komen in een centraal overzicht waarin klanten direct zaken kunnen regelen. Bovendien biedt het real time de optie om het gebruik van eerder afgestane persoonsgegevens aan of uit te zetten.

De financiële gegevens van hedendaagse consumenten liggen overal verspreid. Vaak hebben zij meerdere rekeningen en betaalkaarten, lopen her en der lidmaatschappen en doen zij aankopen via verschillende webshops. Bijna niemand zal zonder aarzelen op kunnen dreunen op exact welke locaties zijn gegevens worden gebruikt. Wells Fargo - de op twee na grootste bank van de Verenigde Staten - brengt al deze informatie in kaart met een platform genaamd Control Tower. In 2018 moet deze applicatie live gaan.

Online verkeerstoren

Control Tower kan - zoals de naam al impliceert - inderdaad gezien worden als een soort verkeerstoren op een vliegveld. Het coördineert data uit een groot aantal verschillende richtingen en brengt het samen op één plek. Het toont waar je ooit je gegevens gebruikt hebt voor een aankoop of waar je momenteel een lidmaatschap hebt lopen. Bovendien biedt het real time de optie om het gebruik van eerder afgestane persoonsgegevens aan of uit te zetten. Ook kunnen klanten van Wells Fargo per apparaat regelen welke dienst wel of niet gebruikt kan worden. Wie bijvoorbeeld een nieuwe laptop koopt kan ervoor kiezen de oude laptop ‘offline’ te halen.

Wells Fargo maakt digitale sporen inzichtelijk

Tim Sloan - CEO van Wells Fargo - wijst op de complexiteit en de fragmentatie van het online leven van mensen. “Klanten hebben tegenwoordig hun rekeninggegevens online op talloze plaatsen gestald. Als je een bankkaart verliest of je rekeninggegevens wilt updaten word je verwacht op een soort ontdekkingstocht te gaan naar alle locaties waar je zaken hebt gedaan en ze stuk voor stuk bij te werken. Wells Fargo creëert een nieuwe toekomst van persoonlijke financiële planning, veilig en gericht op de gebruiker.”  

Naast inzicht en controle over digitale sporen functioneert Control Tower ook als budgetoverzicht. Het geeft aan uit welke posten en uit welke bedragen je vaste lasten bestaan en voorspelt wat aan het einde van de maand het overschot (of tekort) gaat zijn. Op die manier ziet een klant in een oogopslag of er die maand ruimte is voor een extra uitgave of juist niet.