Nederlanders beoordelen gezondheidszorg met een 7

04 augustus 2017 Banken.nl 2 min. leestijd

Nederlanders zijn vrij positief over de staat van de Nederlandse gezondheidszorg. Ons zorgstelsel wordt beoordeeld met een 7 gemiddeld, blijkt uit onderzoek van ABN AMRO MeesPierson. Er bestaat echter onzekerheid over zorg op de oude dag.

Het Nederlandse zorgstelsel staat er wereldwijd goed op. In diverse ranglijsten draait Nederland steevast mee in de kopgroep. Ruim driekwart van de bevolking beoordeelt de kwaliteit van de zorg in Nederland met voldoende tot goed, blijkt uit een rapport van ABN-AMRO MeesPierson. Slechts een kleine minderheid (11%) gebruikt het predicaat ‘onvoldoende’.

61% maakt zich zorgen over zorg op hun oude dag

Ondanks de positieve beoordeling van de gezondheidszorg bestaan er wel zorgen over de kwaliteit van de zorg op latere leeftijd. Er is een duidelijk verschil tussen vermogende en niet-vermogende Nederlanders over de eigen situatie op latere leeftijd. Met vermogend wordt bedoeld een vrij besteedbaar vermogen van €500.000 of meer. Waar niet-vermogende Nederlanders zich in meerderheid zorgen maken over de eigen situatie, maken vermogende Nederlanders zich meer zorgen over de collectieve zorg.

Over de huidige levensstijl bestaat meeste onzekerheid

Bijna de helft van de Nederlanders – al of niet vermogend – denkt dat ons zorgstelsel onhoudbaar is op de lange termijn wegens te hoge kosten. Over de oplossing heerst onenigheid. Een ruime meerderheid is voor een vermogensafhankelijke zorgbijdrage. Vermogenden geven aan dat dit op zichzelf prima is, maar wel in ruil voor korting op de premie.

Meerderheid voor vermogensafhankelijke zorgbijdrage

Volgens Tjarko Denekamp, Specialist Zorg bij ABN-AMRO MeesPierson, is veel onduidelijkheid over zorg op de oude dag weg te nemen door in ‘gezonde jaren’ al na te denken over later. Denekamp: “Welke opties zijn er om de zorgbehoefte in te richten? En wat zijn de kosten? Kijk ook naar de consequenties van financiële besluiten die je nu neemt. Als veel vermogen al aan de kinderen is geschonken, bestaat de kans dat de keuzemogelijkheden beperkter zijn. Thuiszorg kan namelijk behoorlijk in papieren lopen. Daarbij is de eigen bijdrage afhankelijk van het vermogen en kan in sommige situaties dus behoorlijk zwaar op de financiën drukken. Aangezien situaties en wensen verschillen, is het verstandig om tijdig individueel de afwegingen voor zorg voor later te maken.’’