VS reguleert beursgang met cryptomunten na cyberaanval

01 augustus 2017 Banken.nl 2 min. leestijd

De Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) kondigt aan paal en perk te stellen aan de beursgang met nieuwe cryptomunten. Aanleiding hiervoor is een grote hack vorig jaar.

Wie naar de beurs wil om geld op te halen moet logischerwijs voldoen aan bepaalde regels. Dat is in Amerika niet anders dan in Nederland. Toch zijn er afgelopen jaren diverse startups geweest die veel geld ophaalden op de Amerikaanse beurs zonder te voldoen aan de strenge regels die de SEC stelt. Simpelweg door in plaats van aandelen virtuele valuta uit te geven. Deze manier van fondsenwerving wordt ‘Initial Coin Offering’ genoemd, ofwel ICO. Bestaande wetgeving was alleen toegespitst op aandelen in de traditionele zin van het woord, maar de SEC brengt hier nu verandering in. 

Investeerders kregen aandeel in Ethereum uitgekeerd

De SEC werd wakker nadat investeerders vorig jaar voor tientallen miljoenen dollars het schip in gingen met investeringsfonds The DAO. In ongeveer een maand tijd werd voor $150 miljoen opgehaald, in ruil voor de uitgifte van de digitale munt Ethereum, die net als Bitcoin met blockchain technologie werkt. Al snel werd een fout ontdekt in de digitale code, waarna hackers er met circa $50 miljoen vandoor gingen. Omdat The DAO – wat staat voor ‘decentralized autonomous organization’ – geen centrale managementstructuur had en daardoor ook nog stateloos was, bleek het onmogelijk het geld te kunnen recupereren. Er viel niemand aan te klagen.

Initiatieven die een aandeel uitkeren in de vorm van cryptocurrency vallen in de VS voortaan onder het reguliere toezicht op financiële markten. SEC meldt: “Alvorens te investeren moeten beleggers op de hoogte zijn van essentiële informatie om tot een geïnformeerde beslissing te komen. Uitgevers van digitale valuta via blockchain moeten zich houden aan de geldende regels voor financiële markten.” Het is nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren met soortgelijke beursgangen die al plaatsgevonden hebben.