CEO’s Amerikaanse banken verdienen het dubbele van niet-Amerikaanse collegae

26 juli 2017 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

De Britse krant Financial Times heeft samen met consultant Equilar onderzoek gedaan naar de salarissen in de top van de bancaire wereld en concludeert dat CEO’s van Amerikaanse banken meer dan twee keer zoveel verdienen als collega’s van niet-Amerikaanse banken. 

De Financial Times vergeleek Amerikaanse grootbanken met een aantal niet-Amerikaanse evenknieën. Meer in het bijzonder meerdere banken uit Europa, een tweetal Canadese en een Australische. Amerikaanse CEO’s verdienen gemiddeld 2,1 keer meer dan CEO’s van niet-Amerikaanse branchegenoten. Naast het vaste salaris heeft het onderzoek ook oog voor variabele componenten als bonussen en aandelenpakketten. In absolute getallen kwam de gemiddelde beloning van bestuursvoorzitters van Amerikaanse banken in 2016 neer op $18,5 miljoen. Dit was niet alleen een stijging van $4 miljoen ten opzichte van een jaar eerder, het was exact $10 miljoen meer dan wat topbestuurders van niet-Amerikaanse banken gemiddeld op hun rekening krijgen bijgeschreven. 

Jamie Dimon (JPMorgan Chase) verdient het meest van alle banken CEO’s

Voor het tweede jaar op rij spant Jamie Dimon van JPMorgan Chase de kroon, met de respectabele som van $28,2 miljoen op jaarbasis. Dat is nog exclusief de waarde van zijn aandelenpakket, wat een veelvoud is van zijn jaarlijkse beloning. James Gorman van Morgan Stanley staat op de tweede plaats met $22,5 miljoen, waarvan een opvallend groot deel (~40%) uit bonussen bestaat. Lloyd Blankfein van Goldman Sachs – lijstaanvoerder van 2013 en 2014 – moet genoegen nemen met de derde plaats, met $22,3 miljoen. De best betalende bank in Europa is het Zwitserse UBS. CEO Sergio Ermotti ontving omgerekend $13,9 miljoen voor zijn diensten en staat daarmee op de zesde plek, net boven HSBC topman Stuart Gulliver die €13,1 miljoen verdiende in 2016. Hekkensluiter in het onderzoek is Jean Laurent Bonnafé van BNP Paribas. Met $4,5 miljoen komt hij er ‘bekaaid’ van af. 

Geen Amerikaanse toestanden

De beloningen van Amerikaanse CEO’s zijn hiermee ongeveer terug op het niveau van voor de crisis. Maar aandeelhoudersrendementen zijn niet hersteld tot dat niveau en gaan dat – door de kapitaalbuffereisen van Basel IV – naar verwachting ook niet doen. Volgens de Financial Times is aandeelhouders buiten de VS er veel aan gelegen om te voorkomen dat de Amerikaanse beloningscultuur overwaait. Stemadviesbureau Institutional Shareholders Services (ISS) laat optekenen: “Beleggers doen hun best om de in hun ogen doorgeschoten Amerikaanse beloningen niet het beloningsbeleid in hun eigen landen te laten infecteren.”

Nederland

Hoewel de Nederlandse banken geen deel uitmaken van het onderzoek van de Financial Times, blijkt uit eerder onderzoek van het FD dat Ralph Hamers van ING de dans leidt in de Nederlandse bankensector. Met €1,9 miljoen zit hij nog niet op een tiende van wat de topman van JPMorgan Chase in 2016 verdiende. Wiebe Draijer van Rabobank (€1,2 miljoen) en Gerrit Zalm, die ten tijde van het onderzoek bestuursvoorzitter was van ABN AMRO (€0,78 miljoen), volgen op gepaste afstand.