NPEX verbreekt jaarrecord financiering 2016 in eerste halfjaar 2017

21 juli 2017 Banken.nl 2 min. leestijd

MKB-beurs NPEX heeft in de eerste zes maanden van 2017 al meer financiering geleverd aan bedrijven dan in heel 2016. Het recordbedrag van €13 miljoen dat het FinTech-beursbedrijf vorig jaar aan financiering leverde, is in H1 van 2017 ruimschoots overtroffen door €23,5 miljoen aan financiering te leveren aan tien Nederlandse MKB-ondernemingen. 

NPEX werd in 2008 opgericht als een beurs voor het MKB. De beurs, die onder toezicht staat van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB), biedt kleine en middelgrote bedrijven de mogelijkheid om tussen de €1 en €15 miljoen groeikapitaal op te halen door middel van het uitgeven van aandelen of obligaties. Particuliere beleggers en investeerders kunnen op hun beurt investeren in bedrijven waar zij anders nooit toegang toe zouden hebben gehad en kunnen door aandelen of obligaties te kopen zowel rendement behalen als bijdragen aan de groei van het MKB in Nederland. 

Het FinTech-bedrijf heeft in het eerste halfjaar van 2017 een nieuw recordbedrag aan financiering gerealiseerd. Van januari tot en met juni van dit jaar heeft NPEX €23,5 miljoen aan financiering geleverd, ruim 80% meer dan in heel 2016 – over het hele jaar werd een bedrag van €13 miljoen gefinancierd. Met de stijging van de geleverde financiering heeft NPEX een totaal verhandelbaar vermogen van ruim €475 miljoen bereikt.

NPEX levert €23,5 miljoen aan financiering in eerste halfjaar 2017

De financiering ging het afgelopen halfjaar naar tien Nederlandse bedrijven. HyGear Holding, een producent van industriële gassen uit Arnhem, wist in korte tijd €5 miljoen aan groeifinanciering op te halen, terwijl Tuk Tuk Factory, Quest en Bob Autowas elk €2,5 miljoen ophaalden door obligaties uit te geven via NPEX. Marinus van Driel, CEO van HyGear, vertelt: “Nadat we in februari al een ronde met een obligatielening hadden gedaan, hebben we dit keer certificaten van aandelen uitgegeven. Het is prachtig dat we weer in zo’n korte tijd volgeschreven zijn zodat we onze groeistrategie kunnen voortzetten. De wijze waarop NPEX ons begeleidt en klaar maakt voor de beursgang schept vertrouwen bij beleggers.” 

Ook Adriaan Hendriks, directeur van NPEX, is erg te spreken over de resultaten. Volgens hem zijn de resultaten het bewijs dat de aanpak van NPEX werkt. “De resultaten tonen aan dat investeerders vertrouwen hebben in de methodes die NPEX toepast en in de manier waarop wij bedrijven analyseren die via ons platform obligaties en aandelen uitgeven.”